Nakon jučerašnje izjave zamjenice bjelovarsko-bilogorskog župana Bojane Hribljan kako županija vodi izuzetnu brigu o Osnovnoj školi Čazma i kako će se projekti energetske obnove čazmanske škole prekinuti ako Grad Čazma preuzme osnivačka prava nad školom reagirao je gradonačelnik Grada Čazme Dinko Pirak.

– Informacije koje daje dožupanica u javnost da će se prekinuti projekti kojima županija konačno kandidira čazmansku školu negdje za obnovu nisu točne. Dobro je rekla, kandidira. Već kandidiraju čazmansku školu dvadesetak godina koja ne uspijeva biti obnovljena, a kamoli da dođe do najavljenog, kako je župan rekao jednosmjenskog rada gdje će se dograditi škola i školski kapaciteti, a ne pregrađivati školski hodnici. Energetsku obnovu škola ne rade županije, već država, ma tko bio osnivač. Ne obnavljaju se županijske zgrade, nego škole – kaže gradonačelnik Pirak.

Pirak smatra i kako se županija ne brine izuzetno dobro o čazmanskoj školi kako je rekla dožupanica jer da se brine škola bi bila onakva kakve su škole u Bjelovaru, Vrbovcu, Ivanić Gradu i drugim sredinama gdje su osnivači škola gradovi.

– Dovoljno je otići u školske prostore i vidjeti da su oni isti godinama, kao i kad smo mi stariji pohađali školu i imali nastavu u njoj. Neprihvatljivo je da se javnost dezinformira i ovakve stvari preko leđa djece provode. To nije dobro! A vidimo i kako županija brine o školi, da čak u školskom odboru škole ne sjede Čazmanci, već Bjelovarčani i oni odlučuju kako će se i na koji način u našoj školi raditi i ako oni kažu da je u našoj školi dobro, pa po riječima naše dožupanice i jest „dobro“. U svakom slučaju Čazmanci nisu zadovoljni i nećemo odustati od svojih prava da preuzmemo osnivačka prava nad OŠ Čazma – rekao je Pirak.

Podsjeća gradonačelnik Pirak i zašto Grad Čazma traži osnivačka prava nad OŠ Čazma.

– Želimo da naša škola ne bude samo na papiru e-škola čime se županija diči i kaže –„ Čazmanska škola je e-škola, njima ne treba ni krede ni spužve, oni imaju e-školu!“– Naprosto to nije točno, ako smo nabavili dvije elektronske ploče, ne znači da smo riješili problem. Imamo pola sanitarnih čvorova u našoj školi koji nisu u funkciji. Ako su školski prostori takvi da se djeca sele iz razreda u razred, pritom nose svoju odjeću do svakog razreda, ne možemo govoriti o standardu koji imaju druge škole. Mi dok preuzmemo osnivačka prava taj dio ćemo riješiti, sagraditi novu školu, staru obnoviti, stvoriti uvjete za jednosmjenski rad i na taj način nećemo pričati i najavljivati i govoriti kako će djeci biti bolje nego ćemo raditi. Nedopustivo je da novac koji država šalje za obnovu i održavanje troši negdje drugdje. Stotine tisuća kuna koje pomnožimo s brojem godina doći ćemo i do petnaestak milijuna kuna bez kojih je ostala naša škola i koji su utrošeni na vraćanje kredita za neke druge škole na županiji i zato želimo da se taj novac usmjeri za ono što našoj djeci treba – zaključio je Pirak.