Gradska knjižnica Slavka Kolara Čazma u sklopu manifestacije Mjesec hrvatske knjige organizira tribinu “Europa i islam – koliko se poznajemo, predavač je mr. sc. Ivica Musa SJ, sa Filozofskog fakulteta Družbe Isusove Zagreb Tribina će se održati u petak 20. studeni 2015. u 19,00 sati, u Gradskoj knjižnici Čazma.

Uloga islama u suvremenom svijetu je drugačija od uloge ostalih svjetskih religija. Rašireno je mišljenje da su islamska društva neusklađena s mnogih trendovima suvremenog svijeta. Je li to uistinu tako? Islam se s posebnom kritičnošću odnosi prema Zapadu koji se kod mnogih muslimana doživljava kao svijet kršćanske  civilizacije, bez obzira na sekularizam Zapada.

Koliko se poznaju Zapad i islamski Svijet, u koje sfere i geopolitičke pozicije jedni druge smještaju? Koji su korijeni i izvori islamskog učenja i koje su perspektive – političke i idejne – današnjih islamskih promišljanja i djelovanja? Jednom riječju, u svojim temeljima je li sukob Islama i Zapada konstrukcija određenih intelektualnih krugova ili je strah od sukoba u nekoj mjeri opravdan?

Ova tribina je mali pokušaj dodirnuti neka od ovih pitanja pokušavajući približiti se korijenu povijesti ovog dramatičnog odnosa.

Mr.sc. Ivica Musa SJ, predavač povijesti kršćanstva, ekumenizma, i srodnih tema iz područja povijesti religija na Filozofskom Fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu, kao i  religijsko-povijesnih kolegija na Hrvatskom katoličkom Sveučilištu. Studirao u Zagrebu, Rimu (Gregoriana), a stručno se usavršavao i u Münchenu.

 

Vinka Jelić-Balta, ravnateljica