U petak, 30. listopada 2015. u 19,00 sati u Gradskoj knjižnici u Čazmi predavanje na temu Fitoterapija –  liječenje ljekovitim biljem – od zabluda do male i velike pomoći održat će dr.sc. Stribor Marković.

Trend prirodnog, nema sumnje, zahuktao se pojavom interneta i društvenih mreža u doba brze izmjene komunikacija. Nalazimo svakojake informacije, od vrlo korektnih informacija do bombastičnih naslova kako izliječiti rak u roku od 8 sati. Primjena ljekovitih biljaka ima svoju dugu tradiciju čije korijene nalazimo davno prije pisanih tragova. Razvitkom moderne znanosti tradicionalna fitoterapija dobila je na preciznosti i jasnoći poštujući temelje prošlosti. Kroz nekoliko primjera, vidjet ćemo zašto su biljke ljekovite, zašto mogu kao i svaki lijek stvoriti nuspojave. Proći ćemo nekoliko kamena spoticanja koji se prije svega tiče točne doze, bolne teme u fitoterapiji, te koje sve ljekovite oblike poznajemo i što to oni moraju sadržavati. Velika uloga fitoterapije je i preventivna medicina, tema koja i u medicini dobiva na sve većoj važnosti. Male pomoći koje fitoterapija nudi mogu biti i velike i vidjet ćemo koje sve razine postoje, od samoliječenja do profesionalne medicinske skrbi. Fitoterapija je i naša kulturna baština koju treba ne samo njegovati nego i razvijati u narodu.

O predavaču: Stribor Marković je doktor farmaceutskih znanosti koji je znatan dio svog životnog vremena posvetio aromaterapiji i fitoterapiji i njenoj primjeni i popularizaciji.

fitoterapija final