Župan Marko Marušić, gradonačelnik Grubišnog Polja Zlatko Mađeruh i gradonačelnik Čazme Dinko Pirak održali su danas konferenciju za medije na kojoj je bilo riječi o upisu učenika u prvi razred srednje škole u školskoj 2022./23. godini s posebnim osvrtom na najavljeno ukidanje gimnazija u Čazmi i Grubišnom Polju.

Dobra je vijest da do toga ipak neće doći, no ni do ukidanja niza ostalih programa u županijskim srednjim školama kojima je Ministarstvo mislilo ukinuti pojedine programe i smanjiti broj odijeljenja.

– Naši intenzivni razgovori u Ministarstvu znanosti i obrazovanja urodili su plodom. Mi smo dobro argumentirali razlog za ostanak svih razrednih odijeljenja. Međutim, treba itekako biti realan. Ovaj put smo to uspjeli, ali treba se stvarno i malo reprogramirati jer vjerujem da u budućnosti razredi sa 5 ili 10 učenika jednostavno neće biti realni. Na ravnateljima škola je jedna velika obaveza da privuku što veći broje djece – rekao je župan Marušić.

Zadovoljan što gimnazija ostaje u Čazmi je gradonačelnik Dinko Pirak koji je naglasio kako je suradnja gradova i županije urodila plodom te da se nada da će Srednja škola Čazma uspjeti upisati u novu školsku godinu dovoljno gimnazijalaca i da ubuduće Čazmanci neće morati odlaziti u gimnaziju u neke druge gradove.

– Meni je drago da u tom zajedništvu mi imamo i rezultat koji je danas tu. Sigurno će to naši građani prepoznati. Neki dušebrižnici te zasluge žele pripisati sebi, no to nije točno. Vidljivo je da smo uspjeli s argumentima i na ovaj način kako smo to činili, županovim sastancima s ministrom i ljudima koji su uvažili naše zahtjeve i siguran sam da ćemo imati dobru perspektivu školstva u našoj županiji. Ja čestitam županu što smo u ovoj akciji uspjeli i zahvaljujem svima koji su tome sudjelovali – rekao je Pirak.

Gradonačelnik Grubišnog Polja Zlatko Mađeruh napomenuo je kako eventualno ukidanje gimnazije za manje gradove znači i intelektualno osiromašenje područja i rizik odlaska mladih.

– Ostavljanjem gimnazije u Grubišnom Polju zadržavamo i mlade u ruralnim sredinama – kazao je Mađeruh.

(superportal.hr)