„Čuvajmo okoliš zajedno“ projekt je za koji su u ponedjeljak, 14. svibnja sporazum o udruživanju u provedbi potpisali Grad Čazma i Općina Štefanje. Ovaj zajednički projekt bit će prijavljen u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Provedba Programa izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom“. Ministarstvo regionalnog razvoja, u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike i Fondom za zaštitu okoliša raspisali su putem EU fonda „Konkurentnost i kohezije“, javni poziv za bespovratnu dodjelu sredstava. Uvjet prijave je da jedinica lokalne samouprave ima više od 10 000 stanovnika. S obzirom da Čazma ima manje stanovnika, udružila se s Općinom Štefanje i zajedno se prijavljuju na ovaj javni poziv. Ukupna vrijednost projekta je nešto više od 300.000,00 kuna, a mogućnost sufinanciranja je 85%. Cilj je podizanje svijesti građana o važnosti razvrstavanja otpada i posljedično smanjenje otpada na odlagalištu.

Gradonačelnik Pirak smatra kako će ovaj projekt biti koristan za građane te da je udruživanje u ovom slučaju jako dobro došlo:

– Ovaj sporazum je vrlo bitan, jer mi kao susjedne jedinice lokalne samouprave imamo puno prostora za udruživanje. Ovakvim udruživanjem mi sigurno radimo dobro našim građanima. Ovdje trebamo uključiti naše mlade jer oni su jako bitni za aktivnu promidžbu gospodarenja otpadom. Vrtićanci i školarci itekako su dobrodošli u provođenju ove aktivnosti. Vrijednost projekta je oko 300 tisuća kuna koje ćemo uložiti u promidžbu kroz koju ćemo naše građane educirati o zbrinjavanju otpada – rekao je gradonačelnik.