Budući da se kupnja udžbenika financira iz državnog proračuna, Grad Čazma ove, kao i prošle godine, nabavlja radne bilježnice, mape za likovni, kutije za tehnički i atlase – za sve učenike OŠ Čazma i područnih škola, i to one redovnog, kao i posebnog programa.

Za tu namjenu iz Gradskog će se proračuna utrošiti oko 300.000 kuna.

Budući da opremanje đaka, odnosno kupnja udžbenika, radnih bilježnica i ostalog obveznog školskog materijala predstavlja prilično opterećenje na obiteljske budžete, školske godine 2016./2017. gradonačelnik Grada Čazme donio je odluku kojom je Grad Čazma izravno pomogao roditeljima i skrbnicima svih učenika Osnovne škole Čazma te je za sve učenike Osnovne škole Čazma i svih pet područnih škola, od 1. do 8. razreda, iz Gradskog proračuna Grada Čazme financirana kupnja knjiga.

U to vrijeme, Grad Čazma je bio prvi i jedini grad u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji koji je proveo takvu odluku.

Pretprošle godine, OŠ Čazma ušla je u eksperimentalni program novog kurikuluma te su prvi i peti razredi dobili udžbenike po novom programu, sedmi razred je bio u STEM području, ali za sve ostale razrede Grad Čazma i dalje je nastavio financirati nabavku udžbenika i radnih bilježnica.

Usto, dodatnih milijun kuna uloženo je u izgradnju i opremanje Istraživačko – volonterskog centra i Parka Arboretum kod Osnovne škole Čazma, a što se financira iz europskog projekta Čazma Natura, vrijednog 26 milijuna kuna.

„Nadam se da kupnjom radnog materijala za sve naše osnovnoškolce barem malo olakšavamo financijsko opterećenje koje je neizbježno početkom svake školske godine. Ova školska godina, na žalost, nastavlja se u posebnim uvjetima, s obzirom na epidemiološku situaciju, čemu se svi moramo prilagoditi. Našim osnovnoškolcima, kao i svim učenicima, studentima, roditeljima te učiteljima, profesorima, odgojiteljima i vrtićancima želim puno sreće i strpljenja, uz nadu da će se situacija normalizirati čim prije što, vjerujem, svi željno očekujemo“, poručuje gradonačelnik, Dinko Pirak.