Grad Čazma je na 2. mjestu privremene rang liste trećeg natječaja iz tipa operacije 7.4.1 „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“, za projekt “Rekonstrukcija i dogradnja – Kulturni centar”, koji se planira realizirati putem mjere 07 „Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima“, Programa Ruralnog razvoja za razdoblje 2014.-2020. godine.

Projekt, koji je pripremila Razvojna agencija Čazma, za sada je dobio maksimalan broj bodova, 70 od 70, te je izgledno da će Grad Čazma na ovome natječaju ostvariti pravo na cjelokupan iznos sredstava u visini od 5,8 milijuna kuna.

Riječ je rekonstrukciji i dogradnji zgrade koja se nalazi u središtu Čazme, čime će se revitalizirati kulturna jezgra grada, a jednako tako omogućiti i kvalitetnije provođenje slobodnog vremena. Kulturni centar tako bi trebao postati mjesto gdje će se održavati manifestacije, tribine, edukacije, radionice, konferencije, izložbe, nastupi KUD-ova i udruga, vjenčanja i mnoge druge priredbe, a važna je i činjenica da će se stvoriti prilika za nova radna mjesta.

– Smatram da je to jedna lijepa priča jer ćemo ovim projektom urediti cijeli urbani prostor oko trga. Naime, zgrada pored ove već je uređena u sklopu projekta Čazma Natura. Prema prostornom planu, zgrada koju smo prijavili za Kulturni centar ima kulturnu namjenu, a ovaj projekt ne rješava samo pitanje zgrade, već komunikacijski povezuje središnje dijelove grada. Uz uvjet da projekt definitivno dobije zeleno svjetlo, radovi bi mogli početi već iduće godine, naglašava gradonačelnik Dinko Pirak.