U ponedjeljak, 8. siječnja, gradonačelnik Čazme Dinko Pirak sa suradnicima je posjetio Osnovnu školu Čazma. Kao dio projekta Čazma Natura, najvećeg projekta u povijesti grada Čazme – vrijednog 26 milijuna kuna, u OŠ Čazma uređene su i opremljene učionice biologije i engleskog jezika te je osnovan Istraživačko-volonterski centar za promicanje biološke i geološke raznolikosti te pripremu edukativnog materijala za djecu na hrvatskom i engleskom jeziku.

“Drago mi je da smo mogli uključiti OŠ Čazma u projekt Čazma Natura te na taj način osuvremeniti i obogatiti rad učenika i učitelja naše škole”, rekao je gradonačelnik. Vrijednost nabavljene opreme ukupno iznosi 300.000 kn – učionica biologije opremljena je namještajem – stolovi, stolci, ormari, ploče, zavjese – za 107.000 kn, laboratorijska oprema za biologiju vrijedna je 106.000 kn, informatička oprema za biologiju i engleski jezik – tableti, projektori, ploče – 87.000.

Na vanjsko uređenje okoliša škole i izgradnju Arboretuma i učionice na otvorenom utrošeno je pola milijuna kuna. Uređenje dviju učionica, engleskog i biologije, namijenjeno je razvoju istraživačkih projekata Osnovne škole Čazma i djece posjetitelja iz ostalih škola. U sklopu nastave biologije i engleskog jezika provode se edukacije na temu prirodne baštine koje će rezultirati, a dio je već ostvaren, dvojezičnom slikovnicom Iris i hrast, dvojezičnim letkom Welcome, dvojezičnim slikovnim pojmovnikom o autohtonim biljnim i životinjskim vrstama, vodičem s ucrtanim biciklističkim rutama i šetnicama te vodičem Dabrovi i rode čazmanskog kraja.

Laboratorijska oprema iz biologije već se koristi u nastavi te su učenici imali prilike sudjelovati na nekoliko radionica. Učionica engleskog jezika osmišljena je na način da pruži djeci mogućnost učenja o prirodi na engleskom jeziku. Krajnji cilj je da djeca od najranije dobi razviju svijest o potrebi očuvanja prirode i da kroz jednostavne i praktične zadatke usvajaju znanja o prirodi i istraživanju. Učenici škole će sudjelovati u edukativnom programu u Arboretumu, lokalitetima Medjame i Vustje koji se također uređuju u sklopu ovog projekta te u školi u prirodi na Bio-parku Čazma.

U ovu aktivnost je direktno uključeno 200 djece, a krajnji korisnici su svi učenici OŠ Čazma. Projekt Čazma Natura sufinancira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda, kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., po provedenom natječaju “Promicanje održivog razvoja prirodne baštine”.

Ovom prigodom gradonačelnik Pirak i ravnateljica OŠ Čazma Lidija Osman potpisali su ugovor kojim je OŠ Čazma preuzela opremu za rad učitelja i učenika, koja je nabavljena u sklopu ovog projekta.