U srijedu, 11. siječnja, potpisan je ugovor o uključivanju Čazme, s crkvom sv. Marije Magdalene, kao prvog hrvatskog lokaliteta, na kulturnu rutu Vijeća Europe – Transromanica. Nositelj članstva je Centar za kulturu – Gradski muzej Čazma.

– Ovo je važna potvrda značaja čazmanske crkve, ne samo u okvirima hrvatske baštine, nego i europske. Drago mi je da su nas prepoznali kao jednu važnu točku i sretni smo da smo se prvi u Hrvatskoj uspjeli upisati na tu rutu. Smatram da je velika važnost i u tome da se lokalno stanovništvo osvijesti da u svojoj sredini imaju jednu, ne samo umjetnički važnu građevinu, nego i povijesno važan objekt, naglasila je ravnateljica Centra za kulturu dr. sc. Maja Cepetić Rogić koja je, s Teom Gudek Šnajdar, pripremila prijavnu dokumentaciju i podnijela prijavu.

Inače, Čazma je, s crkvom sv. Marije Magdalene, već od 1. siječnja ove godine punopravna članica prestižne kulturne rute Vijeća Europe.

– Transromanica povezuje zajedničko romaničko naslijeđe deset europskih zemalja: Njemačke, Austrije, Portugala, Španjolske, Francuske, Italije, Slovačke, Hrvatske, Srbije i Rumunjske. Duž te kulturne rute mogu se pronaći povijesne građevine iz romaničkog perioda. Transromanica je posvećena promociji europske romaničke umjetnosti i arhitekture te razvoju turizma s ciljem podrške održivom regionalnom i gospodarskom razvoju. Organizacija svojim ciljevima teži promociji regija članica, objekata i lokaliteta te ih čini dostupnima javnosti. Kroz održivi kulturni turizam, razvoj te ciljani marketing postiže se i bolja preventivna zaštita objekata, istaknula je vodeća direktorica kulturne rute Transromanica, gđa. Annemarie Schmidt.

U kolovozu 2007. Transromanica je službeno prepoznata kao „glavna kulturna ruta Vijeća Europe“. Kao takva ona konkretno predstavlja temeljna načela Vijeća Europe: ljudska prava, kulturnu demokraciju, kulturnu raznolikost i identitet, dijalog, međusobnu razmjenu i obogaćivanje preko granica tijekom stoljeća. Vijeće Europe je 1987. godine pokrenulo program kulturnih ruta s ciljem da se na vidljiv način, putem putovanja kroz prostor i vrijeme, pokaže kako baština različitih zemalja i kultura Europe predstavlja zajedničku kulturnu baštinu.

Na konferenciji, prisutnima se obratila i gđa. Tatjana Horvatić, predstavnica Ministarstva kulture i medija RH, koja je naglasila da je itekako važno da je Čazma prva lokacija i grad zajedno s crkvom sv. Marije Magdalene uključena u ovu rutu jer će se naći na karti Vijeća Europe, što je samo po sebi značajno. – To je velika šansa da se Čazma zajedno s ovom velebnom građevinom prezentira u kontekstu apsolutno kompletne romaničke kulturne baštine u Europi i da se stavi u pravi kontekst i promovira onako kako zaslužuje. Velika je to čast jer dobiti certifikat kulturne rute znači da se radi o zaista kvalitetnom programu. Certifikat Vijeća Europe znači izvrsnost, a i veliki je potencijal za Čazmu da upravo na tome izgradi svoju budućnost u smislu kulturnog turizma, rekla je Horvatić.

Gradonačelnik Dinko Pirak naglasio je kako se Čazmanci ponose svojom poviješću i značajem: – Drago mi je da je Čazma sa svojom crkvom koja je živi spomenik iz 13. stoljeća ušla u taj svijet. Naravno da ćemo pokušati spojiti naše kulturne i prirodne sadržaje. Proveli smo programe koji se financiraju iz EU fondova, prezentiramo svoju prirodnu baštinu, imamo prvi biološki bazen u Hrvatskoj i još niz drugih sadržaja i naravno da su tu i ovi kulturni, koje možemo itekako dobro prezentirati javnosti, kako našoj domaćoj, tako i europskoj, rekao je gradonačelnik.

Velik dio zasluga za uvrštenje Čazme i crkve sv. Marije Magdalene na Transromanicu svakako pripada i prof. dr. sc. Vladimiru P. Gossu sa Sveučilišta u Rijeci, koji je prethodnih desetljeća, svojim publikacijama, čazmansku crkvu uveo u europsku znanstvenu literaturu i doprinio njenom širem značaju.

Foto: Davor Kirin