Predstavnici Grada Čazme, članovi udruga i institucija, sudjelovali su u projektu »Izbori, odaziv birača na izborima i elektroničko (e-glasovanje)«, u sklopu europskog programa Europa za građane, koji su proveli slovenski i hrvatski partneri: općine Radlje ob Dravi, Podvelka i Ribnica na Pohorju te gradovi Čazma i Biograd na Moru. Općina Radlje ob Dravi s gradovima Biogradom na Moru i Čazmom ima sklopljene sporazume o prijateljstvu.

Slovenska općina Radlje ob Dravi, prijateljska Općina Grada Čazme, u kolovozu 2014.g. prijavila je projekt »Izbori, odaziv birača na izborima i elektroničko (e-glasovanje)« na program Europa za građane, Potprogram 2: Demokratski angažman i građansko sudjelovanje. Predstavnici nekoliko slovenskih i hrvatskih gradova i općina zajedno su raspravljali o tome kako povećati izlaznost i sudjelovanje građana na izborima te bi li uvođenje elektroničkih izbora na to utjecalo.

Promocija europskog građanstva i poboljšanje uvjeta za demokratsko sudjelovanje građana u EU uglavnom su izbori i to posebno izbori zastupnika u Europskom parlamentu u kojem građani Europe izražavaju svoje mišljenje i donose odluke. Ovim projektom željelo se otkriti zašto, unatoč mogućnosti, građani u većoj mjeri ne glasuju i time sudjeluju u kreiranju politika i donošenju odluka.
Kroz razne radionice, debate i okrugle stolove, na kojima su sudjelovali predstavnici gradova i općina te slovenska europarlamentarka Tanja Fajon, raspravljalo se kako postići veće sudjelovanje na izborima za Europski parlament, koje su razlike između lokalnih izbora i izbora za Europski parlament te kako do elektroničkih, e-izbora, koje su njihove prednosti i nedostaci te kako animirati mlade da se u većoj mjeri uključe u politiku.

Panorama 18