Gradska skupština Grada Zagreba na svojoj je 29. sjednici donijela Zaključak o sklapanju Povelje o suradnji i prijateljstvu između Grada Zagreba i Grada Čazme kojom se želi razvijati suradnja i prijateljski odnosi Čazme i hrvatskoga glavnoga grada.

Poveljom se izražava namjera uspostavljanja i razvijanja suradnje u području gospodarstva, kulture i obrazovanja te u drugim područjima od obostranog interesa.

Donošenju ovog zaključka prethodili su susreti dvaju gradonačelnika, dugogodišnja suradnja na projektu supermaratona Zagreb-Čazma ”Od Kaptola Do Kaptola”, te posjet gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića u povodu održavanja Svečane sjednice Gradskog vijeća u sklopu obilježavanja Dana grada Čazme.

Povezanost Zagreba i Čazme seže daleko u prošlost, osnutkom Zagrebačke biskupije 1094. od kada su neraskidivo povezani. Šire područje Čazme, kralj Ladislav I. Arpadović, osnivač biskupije, darovao je, kao dio velikog posjeda Dubrava, zagrebačkim biskupima na trajno uživanje. Krajem 12. st. formira se samostalna upravna jedinica čazmanskog biskupskog posjeda, pri čemu Čazma dobiva ulogu središnjeg naselja te je upravo od tog vremena moguće pratiti njen intenzivniji rast i razvoj, kao i sve jače veze s centrom biskupije, Zagrebom. Neraskidive veze dvaju gradova kroz povijest su se nadograđivale, a u suvremeno doba upotpunile su se i drugim aktivnostima, kao što je to npr. maratonska utrka „Od Kaptola do Kaptola“ koja se trči od 1976. i ukazuje na povijesnu vezu dvaju gradova.

Uzimajući u obzir zajednički interes Grada Zagreba i Grada Čazme da uspostave i promiču međusobnu suradnju u okviru svojeg samoupravnog djelokruga, gradonačelnici Grada Zagreba i Grada Čazme predložili su sklapanje Povelje o suradnji i prijateljstvu između dva grada, u želji da osiguraju bolje korištenje potencijala oba grada, zajednički učvršćuju prijateljske odnose i promiču daljnju suradnju, osobito u području gospodarstva, kulture i obrazovanja, kao i u drugim područjima od obostranog interesa.