Već tradicionalno, na početku godine, gradonačelnik Grada Čazme Dinko Pirak upriličio je prijem za župnike župa s čazmanskog područja: “Svi crkveni objekti na području Grada Čazme su spomenici kulture i naša baština, imamo vrlo stare crkve, stare objekte o kojima župnici brinu, ali, naravno, ne mogu to oni sami, nego trebaju i pomoć šire zajednice. Tako su u nekim obnovama uključeni Ministarstvo kulture i Grad Čazma koji, u okviru svojih mogućnosti, također sudjeluje”, rekao je Pirak, podsjetivši da je crkva sv. Marije Magdalene u Čazmi najznačajniji spomenik kulture u kontinentalnoj Hrvatskoj, odmah iza zagrebačke katedrale.

“Ove smo godine, možemo reći zalaganjem samog župnika, malo iskoračili u odnosu na ranije kada smo više istraživali i novac trošili na konzervatorske studije, ali ove godine smo nešto konkretno napravili na samoj crkvi. Novo pročelje je tu, novo ruho crkve. I dalje smo u kontaktu s Ministarstvom kulture kako bismo tu obnovu ubrzali jer novac koji iz godine u godinu dolazi je velik, ali nije dovoljan za opsežne radove potrebne na tom objektu”, rekao je gradonačelnik.

Susretu s gradonačelnikom odazvali su se župnik Župe Svete Jelene Križarice u Vrtlinskoj, vlč. Ivan Miškić,  Župe Pohoda blažene Djevice Marije u Dragancu, vlč. Ivan Grudiček i dekan Čazmanskog dekanata i župnik Župe sv. Marije Magdalene u Čazmi, preč. Dubravko Lauš. On je gradonačelniku zahvalio na pozivu i suradnji u prošloj godini: “Rekao bih da smo imali dobru suradnju na duhovnom i materijalnom području po pitanju naših zajedničkih aktivnosti koje su se događale na razini grada, kroz različite manifestacije i druge događaje koji su bili značajni ne samo za vjernike, nego za sve građane s područja našeg grada Čazme”, rekao je preč. Lauš.

Župnici su upoznali gradonačelnika s obnovom sakralnih objekata na svom području i planovima u 2017. godini, pa je tako vlč. Miškić najavio namjeru obnavljanja untrašnjosti crkve u Pobjeniku. Za crkvu u Vrtlinskoj rekao je da je sada u prilično dobrom stanju, no postoji problem sa zvonima pa je u planu nabaviti još jedno veće zvono koje bi se dodalo postojećim, a u planu je i stavljanje kamenog poda u crkvu. Župnik Grudiček je govoreći o objektima na svom području rekao kako su u crkvi u Dragancu napravljeni istražni radovi na vrijednim baroknim oltarima i propovjedaonici, a čeka se njihova daljnja obnova. Temeljito je pokrivena kapela sv. Franje Ksaverskog u Bojani, opasana je, postavljena su nova vrata, napravljeni su istražni radovi i sada je na čekanju za daljnju obnovu.

Na susretu sa župnicima bili su i predsjednica Gradskog vijeća Nedeljka Baćani i direktor Komunalija Ivan Beljan, koji je rekao da su Komunalije počele raditi na otkupu zemljišta i vađenju dozvola za izgradnju mrtvačnica u Pobjeniku, Prnjarovcu, Vrtlinskoj, a na red će doći i ostala groblja.