Za sadnju 1052 stabla Gradu Čazmi odobreno sufinanciranje od 330.000 eura

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović i direktor Fonda Luka Balen uručili su jučer (14.11.2023.) predstavnicima jedinica regionalne i lokalne samouprave 76 ugovora za financiranje aktivnosti prilagodbe klimatskim promjenama vrijedne gotovo 17 milijuna eura.

– S obzirom na danak koje uzimaju sve vidljivije klimatske promjene, nužno je djelovati odmah, kako bi se njihov utjecaj u budućnosti izbjegao ili smanjio. U tom smislu, ozelenjivanje urbanih područja predstavlja konkretnu infrastrukturnu mjeru, koja će osigurati manje zagrijavanje, veću kvalitetu zraka, potaknuti biološku raznolikost, otpornost, ali i naše gradove učiniti ugodnijima za život, poručuju iz Fonda.

Za prijavu čazmanskog projekta odabrane su lokacije gdje se zadržava i okuplja velik broj djece i odraslih osoba.

Planirane aktivnosti uključuju proširenje zelenih površina kroz sadnju drvoreda te ozelenjavanje prostora dječjih igrališta, mjesta okupljanja, parkirališta i drugih područja. U sklopu plana, predviđena je sadnja 1052 stabla na području Grada Čazme i prigradskih naselja.

Posebna pažnja posvećena je prigradskim naseljima gdje nedostaju zelene oaze, a ta područja često služe kao središta okupljanja djece i mladih. Glavni cilj projekta je stvaranje okoliša s obiljem zelenih površina, posebice na mjestima gdje se nalaze dječje igrališne sprave.

Procijenjena vrijednost čazmanskog projekta je 370.619,84 eura.