Već tradicionalno, na kraju siječnja gradonačelnik Grada Čazme Dinko Pirak upriličio je prijem za župnike župa koje djeluju na čazmanskom području.

– Drago mi je da početkom godine porazgovaramo o aktualnim temama, sakralnim objektima kojima vi upravljate, koji su vlasništvo crkve, ali su oni i naša kulturna baština pa i kroz programe Ministarstva kulture i kroz naš gradski proračun trebamo se uključiti u održavanje tih objekata. Mi smo kao Grad spremni uključiti se, pomoći i zajedno s vama lobirati za programe u kulturi. Tako smo i za ovu godinu uspjeli izlobirati zajednički milijun kuna koji će doći u naš grad i to kroz Ministarstvo kulture, za obnovu crkve u Čazmi 700.000,00 kn, za crkvu u Bojani 120.000,00 kn i za orgulje i oltare u crkvi u Čazmi 120.000,00 kn – rekao je Pirak i najavio i izgradnju mrtvačnica ove godine u Vrtlinskoj i Prnjarovcu dok je Pobjenik u projektiranju.

Susretu s gradonačelnikom odazvali su svi župnici čazmanskog dekanata. Dekan, prečasni Dubravko Lauš zahvalio se na pozivu i suradnji u prošloj godini:

– Budući da smo mi ovdje susjedi onda njegujemo dobrosusjedske odnose koji su bili takvi i u ovoj protekloj građanskoj 2017.godini. Želio bih naglasiti da uz sve one naše redovite pastoralne dužnosti koje su nam zapravo na prvom mjestu i radi kojih jesmo postavljeni u ovim našim župama paralelno s time uspjeli smo nešto napraviti na materijalnom području svaki u svojoj župi prema mogućnostima koje smo imali i prema sredstvima koja su nam bila na raspolaganju – kazao je prečasni Dubravko Lauš.

Kroz razgovor župnika i gradonačelnika dotaklo se problema koji je prisutan u cijeloj Hrvatskoj, a to je iseljavanje mladih obitelji što je posebno naglasio župnik Župe Pohoda Blažene Djevice Marije iz Gornjeg Draganca vlč. Ivan Grudiček koji je kazao kako je iseljavanje cijelih obitelji iz župe sve vidljivije.