Grad Čazma svake godine financira programe i projekte od interesa za opće dobro koje provode udruge na području Grada Čazme. U ponedjeljak, 20. ožujka gradonačelnik Dinko Pirak potpisao je ugovore s predstavnicima 27 udruga. Ranije početkom godine, gradonačelnik je potpisao ugovore o financiranju s udrugama iz kulture, sporta i Vatrogasnom zajednicom.

– Vrijednost ovih ugovora koje ćemo danas potpisati je 38 tisuća eura, a do sada smo s udrugama u kulturi potpisali ugovore vrijedne 20 tisuća eura, sportskim 80 tisuća eura, dobrovoljna vatrogasna društva 66 tisuća eura. Možemo reći da ove godine za organizacije civilnog društva izdvajamo oko 200 tisuća eura, rekao je gradonačelnik Dinko Pirak i dodao kako se, osim sredstvima, o udrugama Grad brine i kroz osiguravanje prostora za njihov rad.

Jedna od udruga koja je ostvarila sredstva na javnom natječaju Grada Čazme je Udruga vinogradara i vinara Čazma, pred kojom je u subotu organizacija jubilarne, 10. međunarodne izložbe vina „Čazmanski vinokap“, na koju će utrošiti većinu sredstava, rekao je predsjednik Udruge Ivan Katalenić.

– Predstavit ćemo naš grad, naša vina, vinare i vinare iz naše okolice, ali i iz Mađarske i Bosne i Hercegovine. Nadamo se velikom odazivu jer imamo puno dobrih vina, rakija i likera koji će se moći degustirati pa ovim putem pozivam sve ove subote na izložbu vina koja će se održati od 15 sati u Multifunkcionalnom centru u Čazmi, kazao je Katalenić.

Udruga s najvećim brojem članova u Čazmi je Matica umirovljenika koja ih broji petstotinjak, a i ona je dobila sredstva koja će utrošiti na brojne aktivnosti.

– Zaista bez pomoći Grada Čazme mislim da ni naša udruga ne bi mogla provoditi puno aktivnosti, a osim toga Grad i Matica su u zajedničkom poslovnom projektu. Prije šest godina uredili smo naš Dom koji imamo najljepši u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji od svih umirovljeničkih udruga. Mi ga sada maksimalno koristimo, a pozivam i ostale udruge da koriste taj prostor tako da smo i tu u jednoj poslovnoj suradnji i zahvaljujemo još jednom gradonačelniku i Gradu na svekolikoj pomoći, rekao je predsjednik Matice Franjo Jagatić.

Bez pomoći Grada ni udruga Eko Čazma ne bi mogla organizirati jesenski Eko sajam koji je jedinstven u ovom dijelu Hrvatske.

– I ove godine pokušat ćemo napraviti taj sajam da bude još bolji nego prije, a Gradu uz sredstva koja smo dobili zahvaljujem i na logistici koju dobivamo prilikom njegove organizacije, kazao je Dražen Diktić, predsjednik Udruge Eko Čazma.

U ime braniteljskih udruga koje djeluju na području grada, na sredstvima se zahvalio Predrag Živković iz Kluba II/105.

– Zadnjih godina sve braniteljske udruge rade odličan posao. Okupljamo naše ljude, prisjećamo se naših slavnih dana i naša zadaća je da što više potičemo da se oni ne zaborave. Brinemo i o našim braniteljima, ratnim vojnim invalidima koliko je u našoj moći, zaključio je Živković.

Gradonačelniku i Gradu Čazmi na poseban način zahvalila je Udruga pčelara Čazma, uručivši gradonačelniku zahvalnicu za doprinos i potporu njihovu radu.

Foto: Davor Kirin