Gradonačelnik Čazme Dinko Pirak sudjelovao je, kao zamjenik člana Odbora regija, u Bruxellesu, na 114. plenarnoj sjednici. Gotovo 300 predstavnika lokalnih i regionalnih vlasti iz država EU raspravljalo je o aktualnim problemima i inicijativama europskih gradova i regija.

Među ostalim, riječi je bilo o ulozi regionalnih i lokalnih vlasti u kontekstu vanjskog djelovanja EU-a, jačanju prekogranične suradnje, pojednostavljenju zajedničke poljoprivredne politike i drugim temama.

„Raspravljalo se o mnogo tema značajnih za Hrvatsku i hrvatske građane, poput energetike, zaštite okoliša, porezne politike. Primjerice, predlaže se reforma poreznog zakona na nivou EU, na način da se dobit oporezuje ondje gdje nastaje. Time bi se eliminirale porezne oaze i smanjila mogućnost manipulacije, a porezna bi politika bila jednaka za sve zemlje EU. Bilo je i kvalitetnih rasprava o ekološkim temama, gdje si EU postavlja ambiciozne ciljeve, dok je na temu izbjegličke krize izvješće podnijela Federica Mogherini, visoka predstavnica Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku te potpredsjednica Komisije“, rekao je gradonačelnik Pirak.

Odbor regija savjetodavno je tijelo koje predstavlja lokalne i regionalne vlasti u Europskoj uniji. Uloga Odbora regija iznošenje je lokalnih i regionalnih stajališta o zakonodavstvu EU-a objavljivanjem izvješća („mišljenja”) o Komisijinim prijedlozima. Komisija, Vijeće i Parlament moraju se savjetovati s Odborom regija prije donošenja odluka na razini EU-a o pitanjima vezanima uz lokalnu i regionalnu upravu (primjerice o politici zapošljavanja, okolišu, obrazovanju ili javnom zdravstvu).

bruxelles