Temeljem natječaja Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Grad Čazma prijavio je zgradu Područne škole Grabovnica za energetsku obnovu.

Cilj projekta je promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora.

Projektni prijedlog Grada Čazme ocijenjen je pozitivno te će se dodijeliti 638.680,55 kuna bespovratnih sredstava. Ukupni prihvatljivi troškovi projekta iznose 1.034.878,00 kuna, što znači da će razliku financirati Grad Čazma.

Grad Čazma nije osnivač Osnovne škole Čazma, ali je vlasnik zgrade pa je mogao prijaviti ovaj projekt.

“Usprkos tome što Grad Čazma nije osnivač osnovne škole, iz Gradskog ćemo proračuna izdvojiti potrebna sredstva kako bismo sufinancirali ovaj projekt, odnosno već smo izdvojili u pripremi, za izradu projektne dokumentacije. Kao što je poznato, to nije niti prvi niti jedini projekt vezan uz osnovnu školu koji financira Grad Čazma, iako još uvijek nema osnivačka prava”, ističe gradonačelnik Dinko Pirak.

Kroz mjesec dana očekujemo potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, pripremu dokumentacije za javnu nabavu, a potom i početak radova.

Provedbom mjera energetske obnove ostvarit će se ušteda od 80% na troškovima energenata te će se zgrada iz E energetskog razreda popeti na B energetski razred.

Aktivnosti projekta obuhvaćaju obnovu vanjske ovojnice, poboljšanje postojećeg sustava grijanja i pripreme tople vode, zamjenu unutarnje rasvjete učinkovitijom te izgradnju prilazne rampe i prilagodbu sanitarnog čvora osobama s invaliditetom.