Na jučerašnjem svečanom događaju u Opatiji, Gradu Čazmi dodijeljeno je priznanje Suncokret ruralnog turizma Hrvatske za 2023. godinu, za projekt biološkog kupališta.

Dodjelu nagrade organizira Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“, koja ovim događanjem nastoji doprinijeti promicanju ruralnog turizma i tradicijskih sadržaja.

Udruga djeluje na organizacijskim, edukacijskim, razvojnim, promotivnim i drugim pretpostavkama i projektima te na interdisciplinarnoj i međunarodnoj suradnji sa znanstvenim i stručnim institucijama, neprofitnim organizacijama, turističkim zajednicama, pojedincima, poduzetnicima i drugim dionicima u turističkom, poljoprivrednom, kulturnom, edukacijskom, gospodarskom i razvojnom sektoru.

„Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower award“ godišnji je projekt nacionalnog ocjenjivanja (turističkih) obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva, poduzetnika u ruralnom turizmu, ruralno-turističkih projekata i manifestacija, tradicijske gastronomije ruralnih područja, vinskog turizma te zaštićenih proizvoda i održivog razvoja.

Prošle godine, 5. srpnja u Čazmi je otvoreno prvo javno biološko kupalište u Hrvatskoj. Kruna je to projekta Čazma Natura, vrijednog 26 milijuna kuna i najvećeg u povijesti Grada Čazme, kojim je uređeno i obnovljeno 11 lokacija na tom području.

Biološki bazen novitet je u Hrvatskoj te je ovaj u Čazmi prvi takav javni objekt u državi. Od konvencionalnog se razlikuje po tome što za pročišćavanje ne koristi klor ni druge kemikalije već se pročišćava putem bioloških filtera. Na neki način podsjeća na prirodno jezero, bez neugodnog mirisa klora, ali su uvjeti potpuno i strogo kontrolirani, kvaliteta vode se provjerava više puta na dan, kako bi svi posjetitelji bili zaštićeni i sigurni.

Već prve sezone, čazmanski biološki bazen zabilježio je 12.000 posjetitelja.