Nacionalni stožer predstavio je nove epidemiološke mjere koje će biti na snazi od utorka, 22. prosinca do nedjelje, 10. siječnja 2021. godine.

Od 23. prosinca zabrana napuštanja županije prebivališta

Od 23. prosinca zabranjuje se napuštanje županije u kojoj osoba ima prebivalište ili boravište. Dopušteno je kretanje između Zagreba i Zagrebačke županije.

Ova mjera ne odnosi se na nužne djelatnosti i opskrbu, dnevne migracije, zaštitarske službe, dostavu lijekova, novinare, pacijente koji zahtijevaju medicinsku svrha, putovanje s posla i na posao ako je to neophodno i ne može se obavljati od kuće, nužne osobe koje sprječavaju širenje covida-19 i diplomatsko osoblje.

Za kretanje između županija potrebno je posjedovati ili valjanu iskaznicu kojom se dokazuje nešto od gore navedenog ili važeću propusnicu.

Propusnicu izdaju županijski stožeri prema prebivalištu osobe, a u iznimnim slučajevima odlučuje Ravnateljstvo civilne zaštite.

Moguće je dobivanje propusnica za one koji brinu o starijim i nemoćnim osobama, ali i za one koji su unaprijed rezervirali smještaj, rekao je Božinović.

“Ovo nije odluka kojom se uvode propusnice, već se zabranjuju putovanja iz matične županije”, rekao je Božinović.

Prema njemu, intencija je da ova odluka traje do 8. siječnja i da se ne produžuje, ako to ne bude neophodno zbog epidemiološke situacije.

“Tada bismo već mogli vidjeti rezultate našeg ponašanja tijekom Božića i Nove godine”, rekao je Davor Božinović.

Kako će zaposleni do propusnica?

Davor Božinović upitan je o izdavanju propusnica zaposlenicima tvrtki.

“Bitno je da se smanji radna aktivnost, koja ionako u ovo doba godine nije jako visoka. No, postoje iznimke, zato i postoji mogućnost propusnica za iznimne slučajeve. Radi se o dva tjedna za koje apeliramo na sve da se suzdrže i od putovanja i okupljanja i druženja”, rekao je Božinović.

Dodao je kako će tvrtke za zaposlenike koji ne mogu raditi od kuće tražiti propusnice od stožera.