Grad Čazma je, sportski i avanturistički gledano, kao Hrvatska u malom. Primjerice, kao kontinentalni grad, iznjedrili smo dvije uspješne ekipe lađara i lađarica, imamo planinare koji kao od šale svladavaju planinske vrhove od kojih se vrti u glavi, odlične strijelce, dizače utega, jahače…, a imamo i zaljubljenike u biciklizam koji prevaljuju desetke pa i stotine kilometara tim prijevoznim sredstvom da ni ne trepnu. Jedan od potonjih je Ivan Rafaj iz Grabovnice koji je nedavno iz Njemačke do svojih „navratio“ na biciklu…

Herzogenaurach je grad u okrugu Erlangen-Höchstadt, u Bavarskoj, Njemačka. Najpoznatiji je po tome što je dom glavnih međunarodnih tvrtki za sportsku opremu Adidas i Puma, kao i velikog proizvođača autodijelova Schaeffler Group.

Od Herzogenauracha do Čazme ima oko 8 sati vožnje automobilom, pod uvjetom da nema gužve, a elektro biciklom to traje 6 puta duže. Saznali smo to zahvaljujući pothvatu Ivana Rafaja, koji s obitelji živi i radi u njemačkom gradu teško izgovorivog imena, a ovoga je ljeta do roditeljskog doma odlučio „skoknuti“ biciklom. – Doduše elektro, ali i na njemu treba pedalirati, napominje Ivan.

Inače ljubitelj bicikliranja, a pomalo izluđen korona krizom, izolacijom, nemogućnošću normalnog življenja, Ivan je skovao plan koji je brusio nekoliko mjeseci. Na put koji se protegnuo na 10 dana odvažio se ići sam, ali, vjerojatno i zahvaljujući dobrim pripremama, nije imao nikakvih većih problema, najgore što mu se dogodilo bila je prazna guma. Spavao je od šatora do hotela, već prema prilikama, uživao u dobrom vremenu koje ga je poslužilo i u divnim krajolicima kroz koje je prolazio. Još se nije ni raspakirao, a već je osmislio nove destinacije na koje će se otputiti svojim dvokotačnim prijateljem. Jedna od njih je Island, ali nije siguran hoće li moći dobiti dovoljno neplaćenog godišnjeg… (Samo to je upitno, pitamo se mi?!)

Ivanu želimo sretna buduća putovanja i s nestrpljenjem očekujemo nove priče!