Na plantaži tvrtke DAR BLUE u Derezi pokraj Čazme, u tijeku je desetak dana uranjena berba ovogodišnjeg uroda borovnice. S 80 tisuća sadnica treba ručno ubrati oko 100 tona borovnice pa je posao dobilo dvjestotinjak sezonaca, točnije između 150 i 180 osoba na dan. Ne samo prilika za rad već i izvrsna prilika za dobru zaradu. Kolika je moguća po jednome danu u osam sati rada, pitali smo jednu od radnica koja već četvrtu godinu sezonski radi na ovoj plantaži. – Uz malo više truda može se lijepo zaraditi. Ako je borovnica rodna i kvalitetna, kao što je ove godine, na dan zaradim i više od 400 kuna, zadovoljno ističe Čazmanka Mirjana Spinčić i dodaje sve pohvale  ljudima koji vode ovu tvrtku. Govori iz višegodišnjeg iskustva, od prve sadnje, prve berbe, gnojidbe, navodnjavanja, pa sve do ove godine.

Nije Čazmanka Mirjana jedina koja se hvali dobrom zaradom već i Mirjana Kostanarević iz Šušnjara, s područja susjedne Zagrebačke županije. – Prilično sam brza u berbi, urod je vrlo, vrlo dobar pa u radnom danu uberem 23 kašete, a to je čista zarada od 575 kuna, dodala je ova rekorderka u berbi. Ozračje među beračima je na plantaži vrlo živahno i veselo. Nitko se od brojnih berača toga dana nije požalio na zaradu.

Pronaći tako velik broj sezonaca na čazmanskom području nije bilo moguće, unatoč tomu što se često u javnosti priča kako u Čazmi nema posla. Da bi imala dovoljan broj ruku za skinuti plodove sa sadnica, tvrtka je bila prinuđena berače zapošljavati i iz susjednih županija: – Općenito je u poljoprivrednoj djelatnosti teško dobiti kvalitetnu radnu snagu, no mi smo za ovu, nešto uranjenu sezonu, ipak na vrijeme uspjeli angažirati dovoljan broj dobrih berača. Dobrih zato što izuzetno pazimo na kvalitetu u postupku branja borovnice jer to od nas traži europsko tržište. Gotovo cijelu proizvodnju izvozimo pa nedostataka ne smije biti ni malo. S ove plantaže izravno odmah u Veliku Britaniju izvozimo naše svježe ubrane plodove. Kvaliteta je odlična i očekivana. Nije nas iznenadila jer maksimalno smo se potrudili svim detaljima tijekom proizvodnje, ističe direktor Nikola Kutnjak i dodaje – Izvozimo 90 posto proizvodnje na europsko tržište zahvaljujući odgovarajućem certifikatu, cijela proizvodnja je GLOBAL G.A.P.+ GRASP certificirana. To je jedan od preduvjeta za izvoz, a uskoro će to biti i obveza za plasman na domaće tržište. Ovim certifikatom zajamčena je kvaliteta i sljedivost, a to je važno za krajnjeg kupca jer se u svakom trenutku zna tko je proizvođač. Tako se i u Velikoj Britaniji zna da su borovnice proizvedene i isporučene s ove plantaže, jedne od najmodernijih i tehnološki najnaprednijih poljoprivrednih pothvata u regiji. (Franjo Jagatić)