U Centru za kulturu u Čazmi postavljena je izložba čestitki iz fundusa Gradskog muzeja Čazma, pod nazivom “Sretan Uskrs!”. Otvorena je od 15. veljače do 2. svibnja 2019. godine. Autorica izložbe je ravnateljica Centra za kulturu u Čazmi, Jadranka Kruljac – Sever.

Gradski muzej Čazma u svojoj deltiološkoj djelatnosti bavi se i sakupljanjem, proučavanjem i čuvanjem razglednica – čestitki i uskrsnih motiva. U Zbirci razglednica ima ih preko stotinu, a tiskane su od kraja 19. do početka 21. stoljeća.

Najčešći motivi razglednica – čestitki s početka 20. stoljeća su djeca snimljena u fotografskim ateljeima tehnikom svjetlotiska. Uz djecu koja poziraju su razni vjesnici proljeća, pisanice, zečevi, pilići, lupine jaja. Rjeđe su na aversima tiskani ilustrativni crteži ili reprodukcije  umjetničkih djela. Tijekom 1. svjetskog rata na uskrsnim razglednicama su tiskani motivi  vojnika na položajima koji slave blagdan Uskrsa. Od 1920-tih godina najčešći motivi aversa su crteži pisanica, pilića, djece i rascvjetanih vjesnika proljeća. Od sredine tridesetih godina prevladavaju motivi likovnih prikaza hrvatskih uskrsnih običaja čiji su autori profesionalni ilustratori i slikari Andrija Maurović i Slavko Tomerlin Pinx. Oni na aversima prikazuju običaje tucanja jaja, procesije na Veliki petak, posvete hrane i sl.

Tijekom Drugog svjetskog rata motivi uskrsnih razglednica su slični predratnima. Poslije rata se na ilustracijama prikazuju motivi proljeća i Uskrsa uz likove u stiliziranim nošnjama smještene u minimalistički naznačenom pejzažu ilustratorice slikarice Lee Mašić i srpskog ilustratora ruskog porijekla Vsevolda Guljeviča, a sve  do ponovno pokrenutih uskrsnih serija Maurovića čiji su likovi na ilustracijama poprimili karikaturalne izraze lica, ali se i dalje prikazuju u šestinskim narodnim nošnjama slaveći buđenje novoga života agrarne godine. Od 1970-tih i dalje česti su motivi fotografije u boji cvijeća, pilića, zečića, bez umjetničke vrijednosti i volje za postizanje dinamične kompozicije motiva koji nosi poruku buđenja prirode i novoga života.

Razvojem sveopće mobilne i mrežne komunikacije, zamire nakladnička djelatnost tiskanih komunikacijskih obrazaca pa tako i razglednica – čestitki. Kako su važne ilustracije aversa, tako su jednako važne poruke ispisane na reversu na kojem su otisnuti poštanski pečati preko poštanskih maraka.

Danas djeca i ne prepoznaju razglednicu kao sredstvo komunikacije i dokument vremena kojem one pripadaju. Zato Gradski muzej Čazma priređuje izložbe uz blagdane ili kroz godinu da se prisjetimo lijepih poruka ilustracije s razglednica – čestitki, običaja i sreće što se život ponovo rađa u svim svojim oblicima. Uvećani i tiskani na plakatima visine 70 ili 100 i dužine 100 ili 70 centimetara, ovi u originalu mali estetski i komunikacijski dokumenti, dobivaju novu dimenziju podsjećanja i poučavanja slavljenja životne radosti i najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa (koji nam obećava drugu dimenziju koju ćemo postići vrijednošću proživljenog ovozemaljskog  života).

Izložba „Sretan Uskrs“ otvorena je do početka svibnja.

Jadranka Kruljac Sever, GMČ