Gradska knjižnica Slavka Kolara Čazma organizira javnu tribinu s dr. sc. Ninom Raspudićem, na temu „Javni intelektualac danas“ , koja će se održati u četvrtak 25. veljače  2016. u 19,00 sati.

Nino Raspudić aktivan je u medijima kao intelektualac, piše kolumne, gostuje na tv-u i radiju te kritički komentira aktualna društvena i politička pitanja. Široj javnosti  najpoznatiji je iz tv – emisije „Peti dan“ i kao kolumnist Večernjeg lista sa svojom kolumnom „Kratki espresso“.

Rođen je u Mostaru 3. studenog 1975. godine. Osnovnu školu završio je u rodnom gradu. Maturirao u Trevisu (Italija). Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1999. godine diplomirao je filozofiju i talijanski jezik i književnost, 2004. magistrirao radnjom «’Slaba misao’ i postmodernistička poetika u suvremenoj talijanskoj prozi», a 2008. doktorirao radnjom “Prekojadranski (polu)orijentalizam: Dominantni modeli konstruiranja slike Hrvata u talijanskoj književnosti od prosvjetiteljstva do danas”. Predaje na katedri za talijansku književnost od 2000. godine. Prevodi s talijanskog jezika književnost i teoriju (Eco, Ammaniti, Vattimo, Pareyson i dr.), objavljuje književnu kritiku i esejistiku.

Objavljene knjige:

Slaba misao – jaki pisci: postmoderna i talijanska književnost, Naklada Jurčić/Udruga građana “Dijalog”, Zagreb/Mostar, 2006

Jadranski (polu)orijentalizam: prikazi Hrvata u talijanskoj književnosti, Naklada Jurčić, Zagreb, 2010.

144 plus jedan kratki espresso, Večernji edicija, Zagreb, 2014.