Vatrogasna zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije nakon ponovljenog natječaja kroz dvadesetak dana trebala bi dobiti novog glavnog vatrogasnog zapovjednika.

Predsjedništvo županijske Vatrogasne zajednice razmotrilo je pristigle zamolbe i od tri kandidata koji su se javili za ovo mjesto izabrala je dugogodišnjeg zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Grada Čazme Josipa Hegera.

– Na svojoj drugoj sjednici nakon ponovljenog natječaja donijeli smo odluku, te smo od tri kandidata većinom glasova izabrali gospodina Josipa Hegera. On je sada prijedlog predsjedništva za županijskog vatrogasnog zapovjednika. Taj prijedlog smo uputili glavnom vatrogasnom zapovjedniku Hrvatske Slavku Tucakoviću na suglasnost. Nakon te potvrde, konačno imenovanje treba provesti župan, u ovom slučaju Marko Marušić. Očekujem da će se sve to završiti kroz nekih 15 do 20 dana – rekao nam je predsjednik Vatrogasne zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije Silvestar Štefović.

Županijski vatrogasni zapovjednik je glavni za vatrogasnu operativu na području cijele županije. Novim zakonom su utvrđenje sve njegove ovlasti i odgovornosti koje su daleko veće nego što su to bile do sada.

– Vatrogasni zapovjednik će rukovoditi cijelom vatrogasnom pričom u našoj županiji. Njegova prva zadaća će biti ustrojavanje Glavnog županijskog vatrogasnog operativnog centra. Do sada je sam županijski vatrogasni zapovjednik obnašao funkciju cijelog operativnog centra što je bilo jako teško. Nadam se da ćemo zajedno s novim zapovjednikom i novim županom uspjeti konačno oformiti taj operativni centar kako bi on bio na raspolaganje svim našima vatrogascima s područja županije – pojašnjava Štefović.

Sama lokacija gdje će biti smješten Glavni županijski vatrogasni operativni centar još nije definirana. Ono što se za sada zna je da će biti smješten u Bjelovaru, a zna se i da je više lokacija je u razmatranju.

– Gdje će biti smješten u konačnici će presuditi i visina troškova – kaže Štefović.

Ono što se za sada zna je da će uz Glavnog vatrogasnog županijskog zapovjednika u operativnom centru biti zaposleno i nekoliko operativnih vatrogasaca.

– U jednoj smjeni trebat će biti barem dva do tri operativna vatrogasca što će iziskivati zapošljavanje novog broja operativnih vatrogasaca. Očekujemo da ćemo one vatrogasce koji su pred mirovinom i teže im je izlaziti na intervencije, preusmjeriti u taj operativni centar. Sačekajmo da novi zapovjednik stupi na dužnost pa da donesemo neke planove, onda ćemo konkretnije o svemu više znati. Moramo se i usuglasiti sa županom i Županijom s obzirom na to da od njih očekujemo i financijska sredstva za to – zaključuje Štefović.