Telemach HR, Hrvatska vatrogasna zajednica i Javna vatrogasna postrojba Zagreb odabrali su Javnu vatrogasnu postrojbu Grada Čazme za donaciju bespilotne letjelice u 2021. god., u sklopu društveno odgovornog projkekta Telemach Hrvatska DRONacija.

Osim pomoći u izviđanju požara na otvorenom prostoru, prepoznavanja žarišta i napretka požara kao i u dodatnoj sigurnosti vatrogasaca na terenu, dronovi pomažu i u nekim specifičnim situacijama.

Potraga za nestalim osobama jedna je od takvih situacija koju je u prijavi za donaciju istaknula Javna vatrogasna postrojba Čazma.

„Zadnjih godina primjećujemo sve češće intervencije potrage za nestalim osobama. Sela koja su udaljena od samog grada nalaze se u blizini šuma te u njima žive većinom starije osobe koje se udalje od kuće te se izgube u šumi ili se zbog fizičkog stanja ne mogu vratiti kući.

Uz pomoć drona potrage za nestalim osobama bi bile daleko učinkovitije jer bi veću površinu pretražili u kratkom vremenu, a samim time ishodi potraga nadamo se bili bez tragičnih posljedica.

Dolaskom na mjesto potrebe, dron je u letu za manje od 5. minuta i mogu se prikupljat informacije kako brže i lakše riješiti intervenciju.

Zahvaljujemo se zato Telemachu Hrvatska na vrijednoj donaciji i spremno očekujemo donirani dron kao veliku pomoć u našem daljnjem radu“,

rekao je Josip Heger, zapovjednik Vatrogasne postrojbe Čazma.

Čestitamo!