Osim jedinstvene utrke – supermaratona, Zagreb i Čazmu u budućnosti će možda povezivati i povrtlarstvo! Naime, u doba suvremene tehnologije, užurbanog tempa života, a u novije vrijeme, nažalost, i korona virusa, više je nego prisutna potreba za zdravim, ekološki uzgojenim namirnicama koje su pojedincima teško dostupne. Kako bi tome doskočili, hrvatska tvrtka, u suradnji s Poljoprivrednom zadrugom „Plodovi Moslavine“ iz Čazme, uskoro pokreće online aplikaciju za užurbane Zagrepčane koji maštaju o domaćem i svježem eko-povrću, ali im nedostaje vrijeme, znanje… i vrt. 

Radi se o novom projektu naziva „Gruntek“, koji svim zaljubljenicima u prirodni način života i organsku hranu ispunjava snove uz svega nekoliko klikova.

Vrtovi na Grunteku nalazit će se u zelenoj oazi u okolici Čazme, odnosno na samo sat vremena od Zagreba.Na web stranici mojgruntek.hr Zagrepčani će moći odabrati godišnju pretplatu na 40m2 vlastitog eko-vrta. Kada korisnik postane vlasnik vrta na Grunteku, upisuje naziv svog vrta, pregledava eko-povrće dostupno za uzgoj i očekivanu količinu sezonskog uroda te odabire 8 vrsta povrća koje želi zasaditi na svom vrtu.

Brige o sadnji prepuštene su timu poljoprivrednika koji će voditi predsjednik Poljoprivredne zadruge „Plodovi Moslavine“ i Zajednice udruga hrvatskih povrćara, Čazmanac Vjekoslav Budanec: „Ne samo da će “Gruntek” na proljeće postati idealno mjesto za odmor Zagrepčana, već će postati i glavni izvor nabave povrća iz pouzdanog i kontroliranog ekološkog uzgoja“, optimističan je Budanec.

Podršku projektu dao je i gradonačelnik Grada Čazme, Dinko Pirak: „S obzirom da smo se i projektom Čazma Natura opredijelili za promociju prirodne baštine i eko turizam, ovaj projekt odlično se uklapa u taj koncept. Kao što smo podržali osnivanje Zadruge Plodovi Moslavine i pomogli u njezinim začetcima, a koja u svojih svega nekoliko godina postojanja okuplja sve više poljoprivrednika i ostvaruje sve bolje rezultate, tako ćemo, u okviru svojih mogućnosti, poduprijeti i projekt „Gruntek“, koji nam se čini kao vrlo zanimljiv u gospodarskom, ali i turističkom smislu“, rekao je gradonačelnik. Zagrepčani kojima treba bijeg od stresa i svakodnevnog užurbanog tempa, moći će otići na “Gruntek”, gdje će ubrati eko povrće iz vlastitog vrta, a tu je uvijek i dostava na kućnu adresu. U Zagreb tako dolazi novi trend koji će možda promijeniti dosadašnje navike brze hrane i boravka u zatvorenom.