Književna senzacija i jedan od najčitanijih hrvatskih književnika, Kristian Novak, autor romana „Črna mati zemla” i „Ciganin ali najljepši”, dolazi nam u goste, po njegovim romanima nastale su kultne kazališne predstave, petak, 09. prosinca 2022. u 19,00 sati u Gradskoj knjižnici Slavka Kolara Čazma. 

Kristian Novak, doktor znanosti i profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i jedan od najnagrađivanijih suvremenih književnika.

Novak je autor tri romana: Obješeni (2005.), Črna mati zemla (2013.) i Ciganin, ali najljepši (2016.). Dva potonja doživjela su književni uspjeh, osvojila brojne književne nagrade, odlično su prihvaćena i od publike i od kritike. Početkom 2020. godine u izdanju Amazon Crossinga izašao je engleski prijevod romana Črna mati zemla (Dark Mother Earth) u prijevodu Ellen Elias-Bursać. Uza sve, oba romana doživjela su i svoje premijere na kazališnim daskama, a još ih očekuje i ekranizacija u produkciji Antitalenta. Na temelju jedne scene iz romana Črna mati zemla snimljen je kratki film Kazneni udarac u režiji Roka Bičeka, a na kojem je Novak suscenarist.

Novak je autor koji priči pristupa na studiozan način. Na tribini će nam otkriti što mu je izvor inspiracije, zašto bira takozvane teške teme, kako istražuje teme o kojima piše, što za njega znači pisanje, tko su njegovi prvi čitatelji-kritičari prije nego što knjige dođu u ruke nama, običnim čitateljima. Saznat ćemo i kada možemo očekivati ekranizaciju njegova dva romana, i u kojem formatu ćemo ih gledati. Otkrit će nam i kakav je njegov stav prema književnoj kritici, nagradama, sajmovima knjiga, ali i o književnim tribinama, kao i što on sam rado čita, što ga je naučio profesionalni sport, koji su mu hobiji, ali i još puno toga.