Ukupni iznos je 691.000 eura, 91.000 platit će se iz vlastitih sredstava, ali sve će biti vraćeno iz Fonda solidarnosti jer se sufinancira cijeli iznos

Asfaltirat će se nerazvrstane ceste u Dapcima, dio županijske ceste ŽC3128 kroz naselja Čazma, Suhaja i Pobjenik. Odlučeno je to na 15. izvanrednoj sjednici Gradskog vijeća Grada Čazme. Naime, jedina točka dnevnog reda bilo donošenje Odluke o kratkoročnom zaduženju Grada Čazme. Gradonačelnik Čazme Dinko Pirak objasnio je da je razlog za podizanje kredita plaćanje radova asfaltiranja, u prvom redu županijskih cesta na području Grada Čazme, za koje je Grad dobio sredstva iz Fonda solidarnosti Europske unije.

U zadnji tren

– Stopa sufinanciranja iznosi 100 posto iz Fonda solidarnosti, ali kako bismo ostvarili tu stopu sufinanciranja, moramo platiti troškove do 30. lipnja – objasnio je Pirak.

– S obzirom na gužvu i probleme s obradom zahtjeva u Ministarstvu, nisam siguran hoće li nam administracija u Zagrebu obraditi zahtjev i isplatiti sredstva do tog roka. Stoga nam je savjetovano da sami platimo. Moramo stoga podići kredit jer se radi o iznosu od 691 tisuće eura. Od toga bi se 600 tisuća eura pokrilo kreditom, dok bismo 91 tisuću eura platili vlastitim sredstvima. Refinanciranje bi bilo vjerojatno poslije tog datuma, ali bitno je da se to odradilo i da smo uspjeli u zadnji tren to izvesti – dodao je Pirak naglašavajući da će kredit biti vraćen čim na račun sjednu sredstva iz Ministarstva.

Obavili velik posao

Grad je uspio asfaltirati 6 km cesta, a već je primljeno 400 tisuća eura za asfaltiranje 2 kilometra cesta, i to dijela ceste u Sišćanima koji je bio neasfaltiran od prethodnog asfaltiranja, te dijela ceste u Dragancu od crkve do novog dječjeg vrtića.

– Ponosni smo što smo obavili taj posao. U posljednjem valu asfaltirane su Moslavačka ulica, brijeg u Suhaji koji je bio kritičan i brijeg Pobjenik-Pobrđani. Volio bih da smo uspjeli napraviti još više jer postoje kritična mjesta na toj dionici, kao i na drugim županijskim cestama od Lipovčana prema Mostarima te od Sišćana prema Farkaševcu. Farkaševac također radi ubrzano kako bi se povezao s našim područjem preko Kabla kroz šumu, gdje je naša županijska granica. Asfaltirali smo 700 metara u Gornjim Dapcima, koji je bio loša dionica naše ceste – izjavio je Pirak.