U sklopu studijskog putovanja u Mađarsku, od 24. do 26. listopada 2013. godine, 22 člana LAG-a „Moslavina“, među kojima i predstavnici Grada Čazme, boravili su na sjeverozapadu Mađarske, pokraj grada Šoprona, upoznajući se s LEADER projektima provedenim na području LAG-a „Alpokalja – Ikva mente“.

Sudjelovali su predstavnici JLS, osnivači LAG-a „Moslavina“ te 8 predstavnika članova iz civilnog sektora. Pridružio se i susjedni LAG „Zeleni trokut“ što je bila dobra prilika za povezivanje i ta dva hrvatska LAG-a, što će u budućnosti sigurno dovesti do uspješne realizacije zajedničkih projekata.

Gradonačelnici, načelnici i drugi predstavnici JLS iz prve su ruke, od mađarskih kolega, mogli čuti različita iskustva kroz koja su prolazili u proteklih sedam godina.

U Mađarskoj ima čak 96 LAG-ova, ali mnogi od njih se kroz ovaj period provođenja LEADER-a u Mađarskoj nisu najbolje snašli te se može reći da se samo 15-ak LAG-ova uspjelo prilagoditi te uspješno funkcionira i provodi projekte. Jedan od tih uspješnih LAG-ova je i LAG Alpokalja-Ikva mente koji je bio domaćin hrvatskim LAG-ovima na ovom studijskom putovanju.

Hrvatski LAG-ovi su bili smješteni u naselju Koljnof u jedinom hrvatskom pansionu u Mađarskoj, u kojem živi najviše gradišćanskih Hrvata u Mađarskoj.

Prvoga dana posjetilo se i Nacionalni park Ferto-Hansag gdje se govorilo o razvoju Nacionalnog parka, i o zajedničkoj suradnji između svih dionika tog projekta; stanovnika naselja, civilnih skupina i Nacionalnog parka te o učincima i rezultatima projekta regionalnog razvoja na Nacionalni park. Članovi hrvatskih LAG-ova su se upoznali i s različitim proizvodima lokalnog kraja i samom proizvodnjom istih te s ostalim projektima provedenim putem LEADER natječaja, a ima ih iz svih područja i svih veličina. Od manjih infrastrukturnih projekata njihovih naselja (uređenje trgova, moderno uređene škole), preko projekata predstavnika civilnog i gospodarskog sektora (izgradnja i opremanja seoskih imanja, pansiona i sl.) do velikih projekata kojima je u nekoliko faza obnovljen i u funkciju stavljen poznati dvorac obitelji Esterhazy smješten u obližnjem gradiću Fertod.

Na studijskom je putovanju potpisana suradnja tri LAG-a (LAG-a „Moslavina“, LAG-a „Zeleni trokut“ i LAG-a „Alpokalja – Ikva mente“) o zajedničkom sudjelovanju u jednom EU projektu pod nazivom „Real cooperation“. Navedeni projekt će na EU natječaj aplicirati mađarski LAG, dok hrvatski LAG-ovi u istom sudjeluju kao partneri. To je samo početak jedne dobre suradnje te mogućnost povezivanja navedenih LAG-ova i u drugim projektima.

Picture 002'