Mario Celinić tek je šesti Hrvat koji je uspio osvojiti najviši vrh svijeta Mount Everest.

O svom uspjehu ispričat će Čazmancima u petak 17. prosinca u 18 sati u kino dvorani Centra za kulturu u organizaciji HPD-a Garjevica Čazma.

Naime, Mario je 23. svibnja ove godine osvojio krov svijeta. Prije njega, od Hrvata, to je dvaput napravio Stipe Božić – 1979. i 1989. godine, dok su se 2009. godine na vrh popele četiri članice ženske alpinističke ekspedicije – sestre Darija i Iris Bostjančić, Ena Vrbek i Milena Šijan.

Mario je svojim pothvatom iznenadio svijet, posebice zbog činjenice da je neposredno pred uspon prebolio koronu, no snagom volje dokazao je da i iz gotove bezizlazne situacije, postoji izlaz.

Prema riječima predsjednika čazmanskih planinara Kristijana Čikora, HPD Garjevica se aktivno uključila u promociju Celinićevog uspona na Mount Everest i bila jedino društvo čiji su ga članovi dočekali na povratku u Hrvatsku. Nakon toga je krenula i priča o njegovom predavanju o usponu na Mount Everest.

– On je naglasio da ne treba nikakav honorar, već je rekao da pokušamo nekakvom humanitarnom notom i to smo uspjeli organizirati s Centrom za socijalnu skrb Čazma. Ulaz je besplatan, međutim sav prihod koji se dragovoljno prikupi ići će za kupnju božićnih poklona za 23 djece koja su udomljena preko Centra – kazao je Čikor i pozvao sve na ovo zanimljivo i jedinstveno predavanje.

– Već imam upite iz Daruvara, Bjelovara i drugih mjesta koliko ljudi smije doći, no što nas više dođe to će i predavanje biti ljepše, a bit će draže i Mariju. Možda će čak doći i Stipe Božić koji je još jedna planinarska legenda u Hrvatskoj, tako da ja pozivam sve koji su zainteresirani, vjerujem da će to biti super interesantno, da dođu i skromnim prilogom uljepšaju božićne blagdane djeci koja su udomljena i kojoj je život težak – rekao je Čikor.