Na redovitoj godišnjoj skupštini, održanoj u utorak 29. studenog, za novog predsjednika Matice umirovljenika Čazma jednoglasno je izabran Franjo Jagatić.

Dosadašnja predsjednica Ivanka Bukovac, nakon što je pet godina obnašala tu dužnost, razriješena je na osobni zahtjev. Franjo Jagatić do sada je obnašao dužnost zamjenika, a sada će njega mijenjati Ivanka Bukovac.

Kako je kazala Bukovac, podnoseći izvješće o radu Matice, dosta aktivnosti je realizirano u proteklom razdoblju, no puno toga je poremetio COVID, a u zadnje vrijeme inflacija te nedostatak sredstava za realiziranje planiranog.

– Sretni smo što imamo razumijevanje gradskih čelnika. Iz donacije Grada i BBŽ-a do 2022. godine kupili smo kompjuter, dva pisača, pikado, televizor i viseću kuglanu. Tapecirali smo 110 stolica. Tri godine smo se financirali iz članarina i sredstvima Grada i Bjelovarsko-bilogorske županije. Ove godine, nažalost, dobili smo minimalna sredstva od Županije. Moram naglasiti da nam je Grad velika pomoć. Plaćaju nam režije i održavanje Doma. Bez njihove pomoći ne bi mogli opstati, ističe Bukovac.

Iako nije došla do kraja svog mandata, Ivanka Bukovac se odlučila povući s mjesta predsjednice Matice.

– Odlučila sam otići s mjesta predsjednice iz osobnih i zdravstvenih razloga. Još uvijek ću biti aktivna u okviru svojih mogućnosti. Odradili smo puno. Imali smo još velikih planova, ali nas je pandemija omela. U dogovoru s Gradom je bila želja obnoviti naš prostor u prizemlju zgrade. Nadam se da će novo rukovodstvo to odraditi. Na kraju bih zahvalila članovima Izvršnog odbora, tajniku i ostalim članovima koji su mi pomogli u radu, kazala je Ivanka Bukovac.

Pod novim vodstvom Matica će se još više u svom radu posvetiti brizi o socijalno najugroženijim članovima i posjećivanju bolesnih i nemoćnih, a i dalje organizirati izlete i druženja.

– Mi se moramo potruditi da uključimo veći broj umirovljenika u našu Maticu. Na području Grada Čazme imamo negdje oko 1 000 umirovljenika, dok je broj umirovljenika koji su prošle godine uplatili članarinu i bili naši članovi bio manji od 500. Imamo neka područja koja i nisu obuhvaćena podružnicama, primjerice u Dragancu, i to moramo ispraviti. To su neki naši kratkoročni zadaci, ali do kraja godine u planu je još jedna skupština gdje ćemo detaljnije govoriti o planovima za iduću godinu, rekao je Jagatić i dodao kako očekuje i dobru suradnju s Razvojnom agencijom Čazma i mogućnost sudjelovanja u nekim projektima kroz koje bi se osiguralo bolje iskorištavanje prostora Matice na dobrobit svih umirovljenika.

Foto: Super portal