Povodom ovogodišnjeg Međunarodnog dana muzeja u organizaciji Centra za kulturu, Gradskog muzeja Čazma u petak, 17. svibnja u 18h, u prostoru Galerije Aleksandar Marks otvara se izložba Hospital sv. Kuzme i Damjana, Doroteje i Elizabete Ugarske u srednjovjekovnoj Čazmi. Povijesnu građu ove važne čazmanske srednjovjekovne institucije obradila je dr.sc. Suzana Miljan iz Zavoda za povijesne i društvene znanosti Hrvatske akademijeznanosti i umjetnosti u Zagrebu. Izložbene predmete odabrala je Jadranka Kruljac Sever, dok likovni postav izložbe potpisuje dr. sc. Maja Cepetić Rogić iz Centra za kulturu, Gradskog muzeja Čazma.
Hospital se danas tumači kao institucija koja objedinjava značenje pojmova bolnice i ubožnice; ukratko, njegova zadaća bila je briga za starije i onemoćale osobe. Važno je istaknuti da je Čazma bila jedno od pet naselja srednjovjekovne Slavonije koja je imala ovako važnu instituciju što govori u prilog njenoj onovremenoj razvijenosti i značaju. Čazmanski hospital sv. Kuzme i Damjana početkom 15. stoljeća osnovao je vikar zagrebačkog biskupa za svjetovna pitanja, Toma, koji je isključivo vlastitim sredstvima omogućio prostor i djelovanje jedne ovako značajne institucije. Uz privatnog osnivača dodatna posebnost jest i očuvan prijepis statuta čazmanskog hospitala iz 1415. iz kojega saznajemo mnogo podataka o njegovoj djelatnosti koja traje sve do 1520. g. Izložbu o hospitalu sv. Kuzme i Damjana u srednjovjekovnoj Čazmi možete pogledati do 15. rujna 2019.
Na Međunarodni dan muzeja, u subotu 18. svibnja, Centar za kulturu, Gradski muzej Čazma bit će otvoren za posjetitelje od 12 do 20 sati. Uz izložbu o srednjovjekovnom čazmanskom hospitalu bit će moguće pogledati stalni postav Galerije Antona Cetina te izložbu veduta Čazme prikazanih na razglednicama 20. stoljeća koje su dio Zbirke razglednica Gradskog muzeja Čazma.
U 18h u kino dvorani održat će se projekcija hrvatskog dokumentarnog filma Damiana Nenadića Dani ludila uz montažerku filma Sandru Bastašić i moderatoricu Katarinu Lukec. Ulaz na sva događanja je slobodan!
Sastavila: dr.sc. Maja Cepetić Rogić