Ministarstvo znanosti i obrazovanja na javno je savjetovanje uputilo prijedlog odluke o upisu učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2022/2023. kojom, između ostalog, Srednja škola Čazma ostaje bez odjela opće gimnazije!

O dopisu koji je po ovoj temi ravnateljica Srednje škole Čazma Irena Ivanović uputila Gradu Čazmi, raspravljalo se na danas održanoj 7. sjednici Gradskog vijeća.

– Ne moram ni naglasiti koliko bi negativnih posljedica bilo na zajednicu ako se ovakva odluka usvoji. Za mene kao gradonačelnika ovo je alarmantno i moramo se izboriti da se ne dogodi ukidanje gimnazije u Čazmi. Reforme treba raditi u ovoj zemlji, ali tako da se život približi građanima koji ovdje žive, a ne da reforme radimo potezom pera i ukidamo neke stvari koji čine našim ljudima, našim mladima dobro. Ako izgubimo gimnazijski razred u srednjoj školi, to će biti loše za naše učenike i nastavnike. Nije dobro da se reforme rade na takav način i sada, u tijeku javne rasprave, mi ćemo reagirati i uključiti se da zaštitimo interes našega grada – rekao je gradonačelnik Dinko Pirak.

Prijedlog predmetne odluke nalazi se na stranici e-savjetovanja kojoj se može pristupiti putem sljedećeg linka:

https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=20422

Komentirati mogu svi građani stoga pozivamo sve zainteresirane da se očituju te svojim komentarima utječu na konačno formiranje ove odluke.

Prijedlog odluke, razumljivo, neprihvatljivim smatraju i zaposlenici Srednje škole Čazma jer kažu da je vidljivo ukidanje velikog broja razrednih odjela što u praksi znači manje mogućnosti za učenike, gubitak radnih mjesta te odstupanje od strateških planova Republike Hrvatske.

– Posebno smatramo sporno ukidanje odjela opće gimnazije u našoj školi s obzirom na specifičnost situacije i činjenicu da je riječ o jedinoj srednjoj školi u gradu. Naime, čazmansku gimnaziju pohađaju učenici iz prigradskih naselja koja su iznimno loše povezana sa samim gradom Čazma. Autobusnih linija je sve manje, a to je jedini oblik javnog prijevoza koji imamo te eventualno dodatno putovanje u drugi grad za učenike znači nekoliko sati putovanja dnevno ako je uopće moguće povezati linije. Istovremeno, nije povećan broj smještajnih jedinica za učenike kako bi im se omogućilo primjereno stanovanje izvan mjesta prebivališta. Sve to znači povećanje troškova putovanja, ali i školovanja općenito za roditelje koji su ionako financijski u nezavidnom položaju. Jasno je da su tako učenici iz prigradskih naselja i manjih sredina dodatno diskriminirani i stavljeni u još nepovoljniji položaj nego je to trenutno slučaj – dopisom je istaknula ravnateljica Srednje škole Čazma Irena Ivanović.

U školi su i mišljenja da zbog navedenog učenici neće upisivati gimnazijski program nego će se odlučiti na neku strukovnu kvalifikaciju koja im je dostupnija, a da će ovom odlukom potaknuti daljnje iseljavanje iz ruralnih područja.

– Drastično će se smanjiti broj učenika iz lokalne sredine koji nastavljaju školovanje što će se nepovoljno odraziti na razvoj lokalne zajednice jer se sada dio njih vraća u rodni grad završetkom visokog obrazovanja – stoji još u dopisu.

Ako Ministarstvo ne odobri upis ovog razrednog odjela, u sljedeće četiri godine bez posla ostaju po jedan nastavnik hrvatskog jezika, jedan nastavnik povijesti, nastavnik likovne i glazbene umjetnosti, nastavnik latinskog jezika i nastavnik biologije, a pola radnog vremena gube nastavnici engleskog i njemačkog jezika, nastavnik informatike, kemije i filozofije.