Ministrica poljoprivrede Marija Vučković danas je sa županom Markom Marušićem obišla područja u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji koja su stradala u nevremenu u četvrtak 15. rujna. U Grubišnom Polju su obišli gospodarstva Darka Gerenđira i Franca Bukovca, te šumu u Velikoj Barni koja je u nevremenu na području Grubišnoga Polja najviše nastradala. Zatim su u Bereku obišli gospodarstvo Momčila Brankovića kojem su stradali trajni nasadi, da bi posjet završili u Čazmi u poduzetničkoj zoni gdje ih je dočekao gradonačelnik Dinko Pirak, nakon čega su obišli uzgajivača konja Branka Kovačića koji je pretrpio velike štete na gospodarskim objektima i na 27 hektara zasađene soje na kojoj ima gotovo stopostotnu štetu.

Ministrica Vučković je nakon obilaska kazala da Ministarstvo poljoprivrede i Vlada mogu pomoći na više načina, a jedan je putem Mjere 5 ruralnog razvoja kroz koju će se pomoći u sanaciji trajnih šteta na gospodarstvima i gospodarskim objektima.

– Naši su savjetnici obišli preliminarno poljoprivrednike koji imaju štete na gospodarstvima, a sutra će nastaviti detaljnije preglede kako bi ih uputili točno u procedure koje se trebaju ispoštovati. Mi smo imali potrebu aktivirati se na taj način prilikom potresa na Banovini. Nažalost, ove godine smo imali više elementarnih nepogoda, taj sustav dobro funkcionira, natječaji se stalno objavljuju, ovisno naravno o potrebama na terenu, a ponovit ću, nažalost ih je sve više i više – kazala je Vučković i dodala je da će kao i u slučaju drugih županija ove i prošle godine donijeti zaključke za dodatne potpore bjelovarsko-bilogorskim poljoprivrednicima kako bi im olakšali razdoblje dok njihova gospodarstva ne budu u punoj funkciji.

– Ne znamo za sada puni iznos štete, čekat ćemo prve procjene, no ni one neće biti potpune, već će nam pomoći u donošenju odgovarajućih odluka, a onda će slijediti upisi u registar konačne procjene i isplate naknada – rekla je Vučković.

Župan marko Marušić je za sutra najavio proglašenje elementarne nepogode nakon koje će početi prijava šteta oštećenika.

Svoj posjet Bjelovarsko-bilogorskoj županiji ministrica Vučković završila je posjetom Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Čazme. (superportal)

Foto Davor Kirin-Photography