S obzirom na trenutačnu situaciju i krizu koju je uzrokovala pandemija koronavirusa, Grad Čazma odmah je reagirao i predložio oslobađanje od plaćanja komunalne naknade gospodarstvenika u prvih mjesec dana trajanja pandemije. S obzirom na daljnji razvoj događaja i novonastalu situaciju, taj se prijedlog proširio na tri mjeseca u kojima bi, uz to što bi gospodarstvenici koji su zbog situacije primorani obustaviti svoj rad bili oslobođeni plaćanja komunalne naknade te plaćanja korištenja javnog i poslovnog prostora, korisnici dječjeg vrtića u Čazmi također bi bili oslobođeni plaćanja vrtića do završetka krize, odnosno do ponovnog otvaranja vrtića. Ti prijedlozi su upravo podneseni članovima Gradskog vijeća Grada Čazme na razmatranje, o čemu će odlučiti sutra, 9. travnja, putem elektroničke sjednice.

Grad Čazma također je obustavio slanje svih ovrha dužnicima za komunalnu naknadu i druge obveze do daljnjega.

Zaustavljeni su svi radovi na projektima, osim na započetim europskim projektima poput Čazme Nature. Kako bi se dodatno uštedjelo, neće se produljivati ugovori koji će isteći, neće biti javnih nabava niti natječaja za radove i usluge do daljnjega i nema novih zapošljavanja u gradskim službama i ustanovama.

„Pratimo odluke državnog vrha i očekujemo preporuke za daljnje korake u financijskom poslovanju gradskih proračuna. U tijeku su pregovori Vlade RH i sindikata na kojima će biti donesene odluke o izmjenama kolektivnih ugovora i smanjenju plaća državnih i lokalnih službenika i namještenika te ostalih korisnika proračuna. Kakve god odluke budu donesene, mi ćemo ih ispoštovati“, napominje gradonačelnik, Dinko Pirak.

Grad Čazma obustavio je sve isplate udrugama i ustanovama osim redovitih, za održavanje tzv. hladnog pogona. Također, nema isplata uskrsnica ni drugih izvanrednih plaćanja.

„Pratit ćemo situaciju i naputke državnog vrha. Ovo je teška situacija i svi moramo podnijeti svoj dio. Moramo se solidarizirati i učiniti sve kako bismo krizu okončali što prije i sa što manje štetnih posljedica na sve nas“, rekao je gradonačelnik.