U Opatiji je od 18. do 20. studenog 2015. održan prvi Znanstveno-stručni skup o proizvodnji povrća na kojemu je sudjelovao i predsjednik Odbora za gospodarstvo, poljoprivredu, poduzetništvo i obrtništvo Grada Čazme Vjekoslav Budanec dipl.ing.agr.
Skup je održan u organizaciji Gospodarskog lista, a okupio je znanstvenike, proizvođače, otkupljivače te prerađivače povrća u Hrvatskoj. Proizvodnja povrća u našoj zemlji ispod je razine razvijenijih europskih zemalja i pokriva oko 60 % potreba domaćeg tržišta. „Proizvodnja povrća jedna je od najdohodovnijih proizvodnji u poljoprivredi tj. ostvaruje se najveća dodana vrijednost po jedinici površine i ima komparativnu prednost u odnosu na druge poljoprivredne djelatnosti u Hrvatskoj. Povećanjem proizvodnje, ulaganjima u tehnologiju, boljim povezivanjem s turizmom, pridobivanjem novih tržišta, udruživanjem proizvođača i brendiranjem proizvoda, u kratkom roku moguće je povećati vrijednost povrćarske proizvodnje i smanjiti udio uvoznog povrća“, naglašava Vjekoslav Budanec.
Cilj skupa bio je prenošenje najnovijih informacija, dostignuća i iskustava hrvatskim povrćarima kako bi pospješili proizvodnju, usvojili nova saznanja i unaprijedili tehničku opremljenost. Sudjelovali su i svi relevantni dobavljači repromaterijala za povrćarsku proizvodnju pa je seminar imao i komercijalni značaj. Izloženo je oko 70 zanimljivih stručnih radova, a moglo se doznati i mnoštvo podataka iz provedenih istraživanja.
Održano je više okruglih stolova od kojih je možda najznačajniji bio onaj proizvođača i otkupljivača povrća u Hrvatskoj. Predstavnik Podravke, jedne od vodećih prehrambeno-poljoprivrednih tvrtki u Hrvatskoj, govorio je o potrebnim količinama povrća za njihovu tvornicu za preradu u Varaždinu: „U kontaktu s predstavnicima Podravke pokazan je interes za organizaciju kooperacije povrća na našem području. Riječ je o proizvodnji krastavaca (kornišona) i rog paprike za preradu. Ovom prilikom pozivamo sve zainteresirane proizvođače s područja Grada Čazme koji se bave ili bi se željeli baviti proizvodnjom povrća da se jave kako bi se vidjelo postoji li interes za ovu proizvodnju“, poziva Budanec. Ukoliko se odazove dovoljan broj proizvođača, provest će se edukacija o proizvodnji tih kultura.
„Proizvodnja povrća ima budućnost i ekonomičnost. Na nama je da odlučimo hoćemo li sudjelovati u njoj“, zaključio je Budanec.

skup o povrću