MOJ ZAVIČAJ – TO SAM JA! – edukativni muzejski program Centra za kulturu Čazma nastavlja se i ove godine. Uključuje pedagoško-interaktivne programske aktivnosti koje, uz popularizaciju baštine zavičaja, naglašavaju i određene predmete iz muzejskog fundusa Gradskog muzeja Čazma, pričajući tako priču o prošlim vremenima, događajima i osobama.

Osnovni cilj programa je edukacija građana različite dobi, obrazovanja i društvenog statusa, kako bi postali baštinski svjesne, savjesne i odgovorne osobe, koje će u bližoj i daljoj budućnosti stvarati i oblikovati život grada, dodajući već postojećima neke nove kulturne i životne vrijednosti.

U ponedjeljak 22. svibnja održana je prva ovogodišnja aktivnost u kojoj su sudjelovali učenici od prvog do četvrtog razreda Područne škole Dapci, s učiteljicama Danijelom Modrić i Valentinom Erjavec. Dvije ekipe učenika krenule su u potragu za blagom. Kako bi se što bolje snalazili po uputama, pomogle su im Ana Jelača i Ljiljana Oršulić Mihekovec, članice HPD Garjevica. U prostorijama Gradskog muzeja Čazma učenici su sudjelovali na radionici izrade razglednice, a potom su krenuli u izradu lente vremena čazmanskog kraja, s naglaskom na Dapce. Prikupljeno blago, odnosno fotografije su lijepili na lentu, uz prigodnu priču o svakom od njih. Na samom su kraju dobili nagradu – medalju kao trajnu uspomenu.

– Uistinu svi dođu vrlo uzbuđeni, željni pobjede, željni pronaći to blago. Međutim, naglasila bih da je to učenje o vlastitoj povijesti i zavičaju kroz dinamičnu igru. Cilj potrage za blagom, kao jedne od aktivnosti programa Moj zavičaj, to sam ja!, jest da djeca skupe dvanaest predmeta. Radi se o fotografijama na kojima su predmeti iz naših muzejskih zbirki i potom, u drugom dijelu, kada dođemo u prostore Centra za kulturu, oni apliciraju fotografije na lentu dužine dva metra koju smo im pripremili. Pričamo zajedno o tim predmetima i, u konačnici, oni lentu nose u školu i stavljaju na jedan od zidova u razredu, tako da ih tijekom školske godine podsjeća na osnovne događaje iz njihove zavičajne povijesti, rekla je ravnateljica Centra za kulturu dr. sci. Maja Cepetić Rogić ističući dobru suradnju s Osnovnom školom Čazma.

Program je financiran od strane Ministarstva kulture i medija RH i Grada Čazme, a započeo je 2019. godine.

Foto: Super portal