Edukativna muzejska manifestacija, koju Gradski muzej Čazma provodi od 2019., uključuje više pedagoško-interaktivnih programskih aktivnosti koje, uz popularizaciju baštine zavičaja, naglasak stavljaju i na određene predmete iz muzejskog fundusa. Ove godine projekt se održava u razdoblju od 23. do 27. svibnja i to prema sljedećem rasporedu:

23.5. Gradska vijećnica:

9:45 – 12:00h „Moje selo, moj grad – upoznajmo se sad!“, radionica za učenike OŠ Čazma

Na temelju dijelova kopija fotografija iz Zbirke fotografija GMČ-a sudionici radionice, svaki ponaosob, sastavljaju svoju kopiju fotografije. Niz pojedinačnih fotografija s motivima iz različitih povijesnih perioda u konačnici daju kronološki pregled zavičajne povijesti.

24.5. DV Pčelica:

9 – 10h „Posloži i nauči!“, radionica za predškolce – drvene slagalice s motivom čazmanske rozete i priča o rozeti

25.5. Centar za kulturu

19 – 20:30h „Zidnjaci naši nekdašnji“ – popularno predavanje na temu zidnjaka iz Etnografske zbirke GMČ (15 min., Jadranka Kruljac Sever), radionica izrade vlastitih zidnjaka temperom na platnu (voditelj: Matko Antolčić), u suradnji s Maticom umirovljenika Čazma (Franjo Jagatić)

Ova radionica otvorena je za širu javnost.

26.5.  PŠ Grabovnica

14 – 15h „Moje selo, moj grad – upoznajmo se sad!“, radionica za učenike PŠ Miklouš

27.5. SŠ Čazma

14:55 – 16:35h „Pogodi tko sam?!“, interaktivna edukativna radionica (kviz) na temu znamenitih ljudi čazmanskog kraja, za učenike Srednje škole Čazma

S obzirom na i dalje aktualne epidemiološke mjere uzrokovane epidemijom COVID-19 program manifestacije veći dio predviđenih aktivnosti nudi u digitalnoj varijanti, što će dio sadržaja (interaktivne igre) učiniti dostupnim i po održanom događaju (na www.muzejcazma.eu).

– S obzirom na to da su aktivnosti muzejske manifestacije Moj zavičaj – to sam ja! od samih početaka odlično prihvaćene među građanima svih dobnih skupina, smatramo da je važno zadržati kontinuitet ovog načina komunikacije s korisnicima (građanima različitih dobnih skupina s naglaskom na djecu i mlade), kako bi se postojeći zadržali, ali privukli i oni novi. S obzirom na još uvijek prisutna ograničenja u radu s korisnicima uzrokovana pandemijom COVID-19, odlučili smo pripremljene interaktivne online sadržaje učiniti dostupnima građanima Čazme, ali i svoj zainteresiranoj široj javnosti, čime smatramo da je program ove manifestacije opravdano javna potreba u kulturi RH, napomenula je ravnateljica Centra za kulturu, Gradskog muzeja Čazma Maja Cepetić Rogić.