Igralište za djecu

Grad Čazma uređuje dječje igralište ispred društvenog doma u Grabovnici, za što je utrošeno oko 20.000 kn iz Gradskog proračuna.  Za nabavku igrala uložena su sredstva iz donacije HEP-a, u iznosu od 5.000 kn, dobivena na prošlogodišnjem natječaju.

Prijavitelj je bio Dječji vrtić „Pčelica“ Čazma, u partnerstvu s Gradom Čazma, a naziv projekta bio je „Igrom do dječjeg osmijeha“.

Ove godine je dobitnik HEP-ove donacije u iznosu 7.000,00 kn NK Draganec, za projekt „Veliki nogometaši iz male zajednice“.

 

Rekonstrukcija društvenog doma u sportsku dvoranu

Po uzoru na domove u Dragancu i Milaševcu, koje je Grad Čazma, uz pomoć sportskih udruga i pojedinaca, preuredio u sportske dvorane i opremio sportskom opremom, Grad Čazma prijavio se i na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, na Program održivog razvoja lokalne zajednice, za rekonstrukciju društvenog doma u Grabovnici.

Za projekt „U igri i učenju zajedno“, Grad Čazma ostvario je financijsku potporu u iznosu od 200.000 kn.  Projekt obuhvaća obnovu doma u Grabovnici, koji će biti prilagođen za potrebe sportske dvorane Područne škole Grabovnica.

Obnova obuhvaća obnovu krovišta, zamjenu stolarije, unutarnje uređenje, uvođenje centralnog grijanja i nabavu sportske opreme. Projekt je vrijedan 600.000 kn.

 

Energetska obnova Područne škole Grabovnica iz europskih sredstava

Temeljem natječaja Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, u pozivu Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora koji se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Grad Čazma prijavio je zgradu Područne škole Grabovnica za energetsku obnovu.

Cilj ovog europskog projekta je promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora.

Projektni prijedlog Grada Čazme ocijenjen je pozitivno te će se dodijeliti 638.680,55 kuna bespovratnih sredstava. Ukupni prihvatljivi troškovi projekta iznose 1.034.878,00 kuna, te će razliku od gotovo 400 tisuća kuna financirati Grad Čazma.

Grad Čazma nije osnivač Osnovne škole Čazma, ali je vlasnik zgrade pa je mogao prijaviti ovaj projekt:

“Usprkos tome što Grad Čazma nije osnivač osnovne škole, iz Gradskog ćemo proračuna izdvojiti potrebna sredstva kako bismo sufinancirali ovaj projekt, odnosno već smo izdvojili u pripremi, za izradu projektne dokumentacije. Kao što je poznato, to nije niti prvi niti jedini projekt vezan uz osnovnu školu koji financira Grad Čazma, iako još uvijek nema osnivačka prava”, ističe gradonačelnik Dinko Pirak.

Kroz mjesec dana očekuje se potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, priprema dokumentacije za javnu nabavu, a potom i početak radova.

Provedbom mjera energetske obnove ostvarit će se ušteda od 80% na troškovima energenata te će se zgrada iz E energetskog razreda popeti na B energetski razred.

Aktivnosti projekta obuhvaćaju obnovu vanjske ovojnice, poboljšanje postojećeg sustava grijanja i pripreme tople vode, zamjenu unutarnje rasvjete učinkovitijom te izgradnju prilazne rampe i prilagodbu sanitarnog čvora osobama s invaliditetom.