Početak godine donio je lavinu promjena za Osnovnu školu Čazma.

Nakon višegodišnje „borbe“, Grad Čazma, koji je inače prvi u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, još 2013. godine, počeo financirati udžbenike i radne bilježnice za sve osnovnoškolce, konačno je ostvario osnivačka prava nad vlastitom školom. Time se značajno povećao opseg poslova u Gradskoj upravi Grada Čazme vezano za školstvo jer Grad, osim što financira, pruža i tehničku i ostalu pomoć u radu Škole. Najveći dio toga posla odrađuje Upravni odjel za društvene djelatnosti, obrazovanje i odnose s javnošću, odnosno službenica ovlaštena za obavljanje poslova pročelnika Elvira Babić Marković, a u planu je, upravo zbog količine posla, zapošljavanje još jednog djelatnika u tom upravnom odjelu Grada Čazme.

  • Uz promjenu osnivačkih prava, početkom godine istekao je mandat dosadašnjoj ravnateljici OŠ Čazma, a školu je, zbog promjene radnog mjesta, napustila i dugogodišnja tajnica, što je dodatno otežalo svakodnevno funkcioniranje te ustanove. U međuvremenu je izabrana vršiteljica dužnosti ravnateljice, donesen je novi Statut te je u tijeku procedura izbora članova novog Školskog odbora ispred osnivača, Vijeća roditelja, Učiteljskog vijeća i Vijeća radnika. Nije zanemariva i konverzija valute zbog čega također imamo dodatnih obveza u smislu izmjene i prilagodbe financijskih dokumenata, ističe Babić Marković.

Besplatni obroci za sve učenike

Novitet su i zakonske odredbe o prehrani učenika, koje za sobom povlače i povećane potrebe školske kuhinje glede namirnica i opreme.

  • Pobrinuli smo se osigurati uvjete za provedbu odluke Vlade RH o podjeli besplatnih obroka učenicima OŠ Čazma. Podjela obroka u matičnoj školi u Čazmi za 300 učenika koji pohađaju predmetnu nastavu organizirana je u dva termina, zbog čega je uveden još jedan veliki odmor, pojašnjava Babić Marković.

Podjela obroka za učenike petih i šestih razreda je nakon drugog, a za učenike sedmih i osmih razreda nakon trećeg školskog sata. Zbog uvođenja dodatnog velikog odmora pomaknut je i dovoz učenika predmetne nastave u dolasku, u prijepodnevnoj smjeni deset minuta te u povratku kući, u poslijepodnevnoj smjeni za deset minuta.

Za 140 učenika razredne nastave i za šesnaest učenika Područne škole Vrtlinska, koji trenutačno pohađaju matičnu školu u Čazmi zbog energetske obnove tamošnje školske zgrade, također je organizirana prehrana nakon drugog školskog sata.

U dvije područne škole mogu se pripremati topli obroci, a za ostale dvije angažiran je vanjski isporučitelj.

  • Područna škola Draganec, gdje se nastava odvija u dvije smjene, ima svoju kuhinju te je za šezdeset učenika organizirana školska prehrana. Desetero učenika Područne škole Dapci također se može hraniti u svojoj blagovaonici, dok je za učenike područnih škola Miklouš i Grabovnica organiziran vanjski pružatelj usluga koji dostavlja tople obroke u školu, budući da, za sada, ove škole nemaju blagovaonicu ni zaposlene kuhare, rekla je Babić Marković.

Škola je uputila zahtjev prema Ministarstvu znanosti i obrazovanja za dodatnim zapošljavanjem tri kuhara na puno radno vrijeme, a pokrenuta je i procedura jednostavnih nabava s obzirom na povećan opseg potreba za namirnicama i opremom.

Korištenje školsko-sportske dvorane bez naknade

Još jedna novost koja ide uz bok s promjenom osnivača je i najavljivano besplatno korištenje sportske dvorane za sve domaće klubove, udruge i ustanove (sportske i ostale).

  • To je nešto što nam je posebno smetalo svih ovih godina – nemogućnost korištenja i skupoća najma sportske dvorane za našu djecu. Sretni smo što smo konačno uspjeli ispraviti tu nepravdu, ističe gradonačelnik Grada Čazme Dinko Pirak.
  • Škola može davati u zakup i na privremeno korištenje školsku sportsku dvoranu s pripadajućim prostorima fizičkim i pravnim osobama za potrebe treninga sportskih klubova, rekreacije građana, za potrebe organizacije manifestacija i druge oblike aktivnosti kojima se ne remeti temeljna funkcija prostora. Po Odluci Gradonačelnika, Škola je dužna te prostore dati na privremeno korištenje bez naknade u svrhu korištenja sportskih klubova s područja Grada Čazme i organizirane sportske i druge aktivnosti učenika s područja Grada Čazme te za potrebe održavanja kulturnih, zabavnih i drugih događanja u organizaciji Grada, ustanova ili udruga s područja Grada Čazme, a mogu dati slobodne prostore na privremeno korištenje bez naknade i drugoj pravnoj osobi, za namjene od opće društvenog značaja, dodala je Babić Marković

Operativno gledano, korištenje dvorane, odnosno raspored termina treba dogovarati isključivo s ravnateljicom OŠ Čazma, kako bi se mogli uskladiti svi zahtjevi i ne bi dolazilo do neželjenih nesporazuma.

Dogradnja škole za jednosmjenski rad

I na koncu zadnje, ali ne i najmanje važno. Novi osnivač Grad Čazma aktualizirao je još jedan problem o kojemu se godinama priča, ali se nije ništa konkretno ostvarilo. Riječ je o dogradnji škole, kako bi se stvorili uvjeti za jednosmjenski rad.

  • Grad Čazma izradio je idejno rješenje za novu školsku zgradu koju planiramo graditi uz postojeću, na travnatoj površini pored škole (u produžetku parkirališta za djelatnike, prema sportskoj dvorani). Projekt se trenutačno usklađuje s još jednim zakonskim novitetom, a to su državni Normativi prostora građevina osnovnih škola, doneseni 30. prosinca prošle godine, upravo zbog prijelaza na koncept cjelodnevne škole, kojemu i sami težimo, istaknuo je gradonačelnik Dinko Pirak.

Idejno rješenje za sada predviđa gradnju objekta površine oko 800 četvornih metara, sa suterenom, prizemljem i katom te ukupno 17 učionica, sanitarnim čvorovima, kabinetima i ostalim potrebnim prostorima. Grad Čazma ishodit će svu dokumentaciju kako bi ovaj projekt spremno dočekao raspisivanje natječaja iz fonda Nacionalnog plana oporavka i otpornosti za izgradnju osnovnih škola, a koji se očekuje tijekom ove godine.

Foto: D. Kirin