Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske, dana 15.11.2014.g. započinje sa provedbom akcije „Zimska služba 2014./2015.“, u sklopu koje će policijski službenici tijekom kontrole prometa pažnju usmjeriti upravo na posjedovanje propisane zimske opreme, a posebice na sudjelovanje u prometu vozila za koje će u vrijeme nastupanja zimskih uvjeta vrijediti zabranu prometovanja. Takva vozila i vozači bit će isključeni iz daljnjeg prometa do trenutka otklanjanja uočenih nedostataka.

Shodno tome, molimo sve sudionike u prometu, a posebice vozače motornih vozila, da započnu sa pripremanjem svojih vozila za predstojeće zimske uvjete, da brzinu kretanja u zimskim, ali i svim drugim uvjetima smanjene vidljivosti, preglednosti, otežanih atmosferskih prilika prilagode osobinama i stanju prometnice, da ne sudjeluju u prometu pod utjecajem alkohola, medikamenata, opojnih droga ili psihofizičke iscrpljenosti,  te da  imaju dovoljno strpljenja i razumijevanja u slučaju nastupanja otežanih uvjeta prometovanja, odnosno eventualnog zatvaranja određenih prometnih pravaca i preusmjeravanja prometa na predviđene obilazne pravce.

Napominjemo da je Odlukom o obveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u RH, (NN 145/13), ministar pomorstva, prometa i infrastrukture temeljem čl.193.st.3. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, propisao obveznu uporabu zimske opreme na svim zimskim dionicama javnih cesta, u razdoblju od 15.studenog do 15. travnja tekuće godine, sa točno definiranim autocestama, te državnim i županijskim cestama na koje se Odluka odnosi.

Konačno, smatramo da nam je svima zajednički cilj smanjenje broja prometnih nesreća i svih oblika stradavanja u prometu, a to je jedino moguće ostvariti ukoliko svi zajedno uložimo određeni napor ka ostvarenju tog cilja.

mup