Nakon što su predstavnici Grada, braniteljskih udruga, vojske i policije odali počast braniteljima stradalima u Domovinskom ratu, položivši vijenac i zapalivši svijeće, obilježavanje 788. godina grada Čazme nastavljeno je svečanom sjednicom u kino dvorani Centra za kulturu. Prisustvovali su brojni gosti i uzvanici, poput europarlamentarke Marijane Petir, predsjednika HSS-a, saborskog zastupnika i gradonačelnika Križevaca Branka Hrga, saborskih zastupnika Vanje Posavac i Vedrana Babića, kao i predstavnici prijateljskih gradova i općina – slovenske općine Radlje ob Dravi i slavonskoga grada Otoka iz Slavonije. Sjednici je prisustvovao i župan Damir Bajs sa suradnicima, kao i brojni načelnici općina i gradonačelnici iz Bjelovarsko-bilogorske i susjednih županija.

 

Govor gradonačelnika Dinka Piraka u povodu obilježavanja 788. obljetnice grada Čazme

 

Poštovani gosti,

članice i članovi Gradskoga vijeća,

drage Čazmanke i Čazmanci!

 

Hvala vam što ste svojim dolaskom uveličali još jednu obljetnicu našega grada koju slavimo s ponosom. Zahvalni smo generacijama naših sugrađana koji su kroz stoljeća stvarali grad ljepote, kulture, tolerancije i ljudske topline – grad po mjeri čovjeka, u kojemu je i danas, unatoč svemu što nas brine u krizi kojom smo pogođeni, ugodno živjeti.

 

Čazma danas obilježava 788. obljetnicu, iako se njezino postojanje spominje i u starijim dokumentima. Čovjek je, na žalost ili na sreću, kratkovječniji pa bilježimo svoje uspjehe ili neuspjehe promatrajući kraća razdoblja.

Ono što smo uspjeli ili propustili napraviti ostavljamo u nasljeđe generacijama koje dolaze iza nas. Zato u datom momentu nastojimo ostvariti što više možemo za ljude koji nas okružuju.

 

Kao gradonačelnik Čazme s višegodišnjim stažem, unatrag gledam s nostalgijom, ali i ponosom. Svjestan sam kako sam učinio sve što je bilo u mojoj moći kako bih svoj grad učinio ljepšim i ugodnijim te kako bi moji sugrađani i prijatelji kvalitetnije i bolje živjeli.

Tempo i način života neizbježno se mijenja, a mi koji smo u poziciji da na to utječemo moramo pratiti nove trendove i biti u skladu s vremenom. Tako smo u proteklom razdoblju našim sugrađanima omogućili bolju prometnu povezanost, kvalitetnije prometnice, bolju osnovu za obavljanje različitih djelatnosti. Osuvremenili smo naš grad izgledom, ali i funkcionalnošću. Posebno sam ponosan što smo u proteklom vremenu uspješno nastavili s našim socijalnim programima, gospodarskim, komunalnim i prometnim investicijama te intervencijama u održavanje.

Pri tom su nas, s više ili manje sluha pratile mjerodavne državne i županijske institucije. Moram reći kako često imamo bolju suradnju s institucijama, osobama i saborskim zastupnicima, pa i onima koji nisu s našega područja, ali su se založili za naše programe. Nerijetko smo morali posegnuti za vlastitim sredstvima samo kako bismo građanima osigurali osnovne uvjete za život, a koje su im trebale omogućiti institucije s puno jačim proračunima nego što je naš.

Žao mi je što je tome tako, jer smatram da ne bismo trebali tratiti vrijeme na politikanstvo već da bismo interese i potrebe naših građana trebali staviti ispred osobnih težnji i političke promidžbe.

Onima koji su bili uz nas, a među njima su Hrvatske ceste, Hrvatske vode i druge državne institucije, pa čak i susjedna Zagrebačka županija s kojom surađujemo dugo godina na području sporta, kulture, infrastrukture i vodoopskrbe, ovim putem se svima zahvaljujem te iskazujem nadu kako će se međusobna dobra suradnja nastaviti i u buduće.

 

Sretan sam što me u mojemu gradu okružuju ljudi koji žele raditi i koji se trude bez obzira na prepreke koje se pred njih postavljaju.

Ovim putem zahvaljujem svima koji su nas na bilo koji način zadužili svojim doprinosom zajednici: mojim kolegama i suradnicima, gradskim ustanovama i tvrtkama, udrugama s našega područja te pojedincima koji nesebično daju sebe za grad u kojem žive. Zahvaljujem tvrtkama, obrtnicima i poljoprivrednicima koji su temelj našeg gospodarstva, jer očuvati svako radno mjesto u današnjim gospodarskim trendovima jest veliki uspjeh.

 

Pohvaljujem sve članice i članove Gradskog vijeća koji su u protekloj godini nastavili dobro surađivati i raditi za dobrobit naših sugrađana. Od mnogih kvalitetnih odluka koje su donijeli u protekloj godini ovom bih prilikom izdvojio neke trenutačno aktualne i važne.

Po uzoru na dobru praksu nekih gradova, gradski vijećnici Grada Čazme donijeli su odluku o preuzimanju osnivačkih prava nad Osnovnom školom Čazma, želeći pritom osigurati još bolji standard osnovnog školstva.

Iskazujem svoje žaljenje što za ovu odluku nismo naišli na podršku županijskog vodstva. Obzirom da je i župan danas s nama, još jednom molim u ime građana, roditelja, djelatnika škole da sukladno zakonu koji omogućuje preuzimanje osnivačkih prava, da donesu odluku u skladu s traženjem gradskih vijećnika.

Druga važna odluka gradskih vijećnika Grada Čazme je da se iz proračuna sufinancira nabava udžbenika za smjer opće gimnazije Srednje škole Čazma, koja se pokazala ispravnom i opravdanom. To je usmjerenje zadnjih godina neopravdano bilježilo mali broj učenika te mu je prijetilo ukidanje. Po objavi odluke Gradskog vijeća, nakon dosadašnjih desetak, ove godine imamo već 21 prijavu. Drago mi je da je ova inicijativa uspjela jer bi bila velika šteta da u našemu gradu izgubimo gimnazijski smjer.

Slične akcije koje izravno utječu na živote naših stanovnika gotovo svakodnevno poduzimamo, ali ih ovdje, naravno, ne mogu sve pobrojati.

 

Tako i poneki zaslužni pojedinci često ostaju u sjeni jer su po prirodi skromni i ne žele se isticati. Institucijom javnog priznanja s pravom na njih skrećemo pozornost. Ovogodišnjim laureatima čestitam i zahvaljujem u ime naših sugrađana na njihovu doprinosu u pojedinim područjima djelovanja.

 

Kao i uvijek, u različitim projektima dobro surađujemo s gradovima i općinama – prijateljima – slovenskom Općinom Radlje ob Dravi, mađarskim gradom Hevizom te Otokom.

Posebno priznanje zaslužuju svi moji sugrađani koji su se odazvali apelu za pomoć stradalima u Slavoniji. Otok je bio prihvatni centar kamo je iz našega grada otpremljena humanitarna pomoć. Vatrogasci, djelatnici Crvenog križa, Društva Naša djeca, pripadnici Gorske službe spašavanja, među kojima i naši Čazmanci – te ostali volonteri – odradili su najveći posao. Uključile su se i neke tvrtke, obrti i poljoprivrednici, a iz gradskog proračuna također je izdvojen određeni iznos. U teškim vremenima prepoznaju se istinske vrijednosti, a mi smo ponosni što smo grad velika srca.

 

U budućem razdoblju nastojat ćemo ostvariti projekte koje osmišljavamo zagovarajući razvoj našega grada uz uvjet očuvanja njegova identiteta i baštine. Za isto očekujemo veću potporu Bjelovarsko-bilogorske županije i državnih institucija. Vodimo se europskim standardima, ali se isto tako iz dana u dan prilagođavamo željama i potrebama naših građana.

 

Nastavlja se zanimanje poduzetnika i ulagača za područje energetike i izgradnju poljoprivrednih kapaciteta, poput hladnjače – važne za poljoprivredni kraj kao što je naš.

Jedna od najvećih investicija u regiji nalazi se na našem području. Riječ je o prvoj bioenergani, tvrtke Moslavina proizvodi, registriranoj u Čazmi.

Velik je interes i za industrijsku zonu, za gradnju pogona u kojima bi se proizvodilo na bazi naših mineralnih sirovina. Upravo za to smo se uvijek zalagali, da sirovinu treba iskoristiti ovdje i uposliti naše stanovnike, a ne na bazi naših prirodnih bogatstava razvijati neke druge sredine.

 

Za daljnji razvoj Čazme imamo velike planove. Namjeravamo čim više iskoristiti europske fondove, to nam je glavni cilj i okosnica budućeg djelovanja. Usmjerit ćemo svoje kapacitete u tom pravcu kako bismo se što bolje pripremili, osposobili i ostvarili ono što želimo. Pred sobom imamo viziju novog, suvremenog, ekološki osviještenoga grada, koji koristi svoje resurse na održiv način te omogućava zapošljavanje i samozapošljavanje. Želimo takozvani zeleni grad, u skladu sa suvremenim pogledom na život, čiji se razvoj temelji na kulturnoj i povijesnoj baštini. Ekološka svijest naših građana već je na visokom nivou. U državi prednjačimo po razvrstavanju otpada i dvostruko smo bolji od županijskog prosjeka, što je za grad ove veličine veliko postignuće.

Naša prirodna bogatstva pružaju brojne prilike za zapošljavanje, od poljoprivrede, eko-uzgoja do agro-turizma, pogotovo za mlade obitelji. Namjera nam je stvoriti prilike za nova radna mjesta i zapošljavanje u tom sektoru.

Naša bogata povijesno – kulturna baština također je resurs koji ćemo u budućnosti nastojati još bolje iskoristiti.

 

Budućnost je zapravo već ovdje i svi se zajedno tome moramo prilagoditi, moramo početi razmišljati i djelovati na suvremen način, ekološki osviješteno, samoodrživo, kulturno i europski. Činjenica da smo jedan od manjih gradova ne treba nas i ne smije spriječiti da planiramo veliko, jer sliku o sebi stvaramo sami, a ja nas vidim kao grad koji će moći stati uz bok bilo kojem europskom razvijenom gradu jer za to imamo sve preduvjete.

Zato poželimo i zatražimo više, ponajprije sami od sebe, nastojmo se uvijek razvijati i kretati naprijed jer uvijek možemo i zaslužujemo više i bolje.
Dragi moji Čazmanci, od srca vam još jedanput čestitam današnji dan, s mislima o našoj Čazmi kao jednom od najljepših mjesta za život. Ponosan sam što živim u ovome kraju, s vama i za vas! Hvala!

 

Na svečanoj sjednici, koju su nadahnutim izvedbama upotpunili Puhački orkestar Čazma i Ženski vokalni sastav KUD-a „Sloga“ Miklouš, dodijeljena su najviša gradska priznanja osobama koje su svojim radom u proteklom razdoblju zadužile zajednicu.

Zlatni grb – javno priznanje Gradskoga vijeća Grada Čazme pripalo je Osnovnoj školi Čazma, instituciji s višestoljetnom tradicijom. Priznanja Gradonačelnika dodijeljena su Ivanki Bukovac, Stjepanu Vukeliću, Goranu Deželiću, Mladenu Klencu i Ženskom vokalnom sastavu KUD-a „Sloga“ Miklouš.

vijenac     vojska  gradski     gradski2

puhački    nagrađeni    nagrađeni2

nagrađeni3    nagrađeni4

zbor