U Gradskoj knjižnici Slavka Kolar Čazma gostovao je veliki zaljubljenik u prirodu Matija Josipović te je predstavio svoju najnoviju knjigu: „Očaravajući svijet gljiva“ u izdanju nakladničke kuće „Leo-commerce“ d.o.o. iz Rijeke.
Knjiga Očaravajući svijet gljiva uz fotografije i detaljan opis 450 vrsta gljiva, sadrži najnovije podatke o znanstveno potvrđenoj ljekovitosti pojedinih vrsta gljiva, najnovije podatke o jestivosti gljiva, razne zanimljivosti o gljivama te nove znanstvene nazive sa sinonimima.
“U svim vremenima i različitim kulturama širom svijeta ljudi su visoko cijenili gljive i koristili ih za ishranu, ali i kao ljekovito sredstvo. Priroda je bogato podarila ovaj naš lijepi planet različitim gljivama. Dok ih beremo, ne siromašimo bogatstvo prirode koje nam je darovano, već prirodu samo malo prorjeđujemo” kaže autor u predgovoru knjige.
Knjiga “Očaravajući svijet gljiva” autora Matije Josipovića posljednja je u nizu od ukupno devet knjiga (osim o gljivama, objavio je i tri knjige o pticama), te šesta knjiga o gljivama: Priručnik za gljivare i ljubitelje prirode, Gljive – vodič za prepoznavanje, Gljive – prepoznaj – uberi – pripremi – pojedi, Vrganji – vrganjevke i Domaća jela od gljiva.
Matija Josipović je rodjen 01. travnja 1961. godine u Banjaluci gdje živi do 1992. godine. Od 1992. godine živi u Njemačkoj, u Rottweilu, a od 1999. u Novskoj.
Predavanje i predstavljanje knjige održano je u petak, 03.03.2017., uz veliko zanimanje brojne publike, većinom planinara i eko proizvođđača te drugih Čazmanaca – zaljubljenika u prirodu.