Na 139. sjednici Vlade RH prva točka dnevnog reda bila je donošenje Odluke o pokretanju postupka izmjene prostornih jedinica za statistiku 2. razine.

Usvojena je odluka o svrstavanju  Bjelovarsko-bilogorske županije u regiju Panonska Hrvatska, s Karlovačkom, Sisačko-moslavačkom, Virovitičko-podravskom, Požeško-slavonskom, Brodsko-posavskom, Osječko-baranjskom i Vukovarsko-srijemskom županijom.

Premijer Plenković je, komentirajući slučaj s Bjelovarsko-bilogorskom županijom, na sjednici Vlade rekao sljedeće:

– Samo da preciziramo u ovom smislu pripadnost Bjelovarsko-bilogorske županije, budući da je to bila tema koja je nakon sastanka sa županima jedina ostala, možemo reći, do kraja nedefininrana. Razumijemo da je župan, gospodin Bajs, bio skloniji varijanti da je Bjelovarsko-bilogorska županija s ostalim županijama sjeverne Hrvatske, njih pet, Zagrebačkom, Krapinsko-zagorskom, Varaždinskom, Međimurskom i Koprivničko-križevačkom, no isto tako Vlada je u ovom procesu konzultacija dobila vrlo jasnu zamolbu i apel čak 19 od 23 jedinice lokalne samouprave u toj županiji koji su izrazili želju da budu sa središnjom i istočnom Hrvatskom. Ono što želim poručiti svima u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, ovakva odluka je u interesu svih onih koji žele ulagati i otvarati radna mjesta u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, a istodobno Bjelovarsko-bilogorska županija može sve druge aktivnosti koje god želi nastaviti intenzivno raditi sa županijama sa sjeverozapada Hrvatske, a osobito putem razvojnih sporazuma. Ovom odlukom ta županija koja je 8. ili 9. u smislu razvoja od najnižeg stupnja do višeg dobiva veće potpore gospodarstvu, a istodobno može surađivati intenzivno kod zajedničkih EU projekata sa županijama sa sjevera, nema isključivosti. Ja bih rekao da je za Bjelovarsko-bilogorsku županiju jedna win-win situacija i bilo bi dobro da je tako razumije – rekao je premijer Plenković.

Premijer je ponovio da ovdje nije riječ o teritorijalnoj podijeli već statističkoj. Odluka će se uputiti Eurostatu do kraja siječnja, a na snagu stupa 1. siječnja 2023. godine.

Odlukom Vlade RH o ulasku Bjelovarsko-bilogorske županije u statističku regiju istok, Panonsku Hrvatsku zadovoljan je gradonačelnik Čazme Dinko Pirak, jedan od 19 čelnika JLS, koji su izrazili želju da budu sa središnjom i istočnom Hrvatskom:

-Zadovoljni smo odlukom Vlade jer ipak se vidi da smo mi gradonačelnici i načelnici općina predlagali upravo ovaj model, da BBŽ uđe u statističku regiju istok, ponavljam statističku. Moram reći prije svega da ovo dosadašnje razvrstavanje je bilo loše, prije svega za kontinentalne dijelove Hrvatske gdje smo imali samo kontinentalnu i jadransku statističku regiju. Napominjem da se ovdje radi o statističkim regijama, nikakvim regionalizacijama ili teritorijalnoj podjeli Hrvatske u novom ustroju. Ovdje se radi  naprosto o tome da kroz te administrativne regije dobijemo način potpora EU koja financira gospodarstvo i lokalnu upravu u Hrvatskoj. Nerazvijeni naprosto dobiju više. To nije ono što nam je župan prezentirao, da, ako uđemo u regiju sjever, da ulazimo u regiju bogatih, kao da radimo neku novu regionalizaciju Hrvatske. Dakle, imat će korist gospodarstvenici, imat će korist lokalna uprava, imat će korist i građani. Bit će manji porezi, stvarat će se osnove da budu veće plaće. I u konačnici, cijeli kraj bi od toga trebao profitirati. O regionalizaciji, o tom – po tom, slažem se da i to u Hrvatskoj treba učiniti. Ja sam prvi da se županije ukinu i da se ide na novi model reorganizacije Hrvatske.