U Čazmi je u utorak, 16. travnja 2019., održana druga konferencija za novinare o tijeku provedbe projekta “Uključi se”. Grad Čazma je 17. kolovoza 2017. prijavio projekt na natječaj Ministarstva rada i mirovinskog sustava u okviru programa – ZAŽELI – Programa zapošljavanja žena, financiranog iz Europskog socijalnog fonda. Nositelj projekta je Grad Čazma, u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Čazma, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – Područni ured Bjelovar i Hrvatskim crvenim križem – Gradsko društvo Čazma. Izradila ga je Razvojna agencija Čazma. Gradu Čazmi je za ovaj projekt dodijeljeno 2,5 milijuna kuna.

U svibnju prošle godine, zaposleno je 15 žena koje će dvije godine brinuti o 70-ak starijih i nemoćnih osoba. Dio žena iz projekta će se educirati za deficitarna zanimanja te će im se na taj način pružiti dodatna znanja, povećati kompetentnost i konkurentnost na tržištu rada.

Što ovaj projekt znači za Grad Čazmu rekao je gradonačelnik Grada Čazme, Dinko Pirak: “Kroz ovih godinu dana smo prije svega omogućili posao za petnaest žena i ono što je možda još važnije da je ovim programom obuhvaćeno više od sedamdeset korisnika. Na obostrano zadovoljstvo korisnika i onih koji rade, vjerujem da je misija odrađena. Do mene dolaze samo pozitivne reakcije i ovo je samo jedan u nizu projekata koji u Čazmi provodimo”, rekao je gradonačelnik i dodao kako je program „Uključi se!“ samo nadopunio program „Pomoć u kući“ koji Grad Čazma provodi otprije te najavio da će i nakon završetka programa „Uključi se!“ u gradu ostati briga za građane treće životne dobi: “Ostat će taj program i dalje ćemo ga provoditi. U kojem obimu, još nismo sigurni. Ja se nadam da će još biti novih programa gdje ćemo moći kandidirati potrebe Grada Čazme za naše građane treće životne dobi”, rekao je gradonačelnik.

Gradu Čazmi ovo nije jedini europski projekt, u tijeku je nekoliko projekata kroz koje se skrbi o najstarijima, mladima, djeci, odnosno o svim kategorijama društva. Za starije sugrađane pripremljen je još jedan projekt koji se upravo ocjenjuje, a radi se o organiziranim aktivnostima za starije građane i dodatnom opremanju novouređenog doma umirovljenika. “Taj projekt je vrijedan 1,5 milijuna kuna, iako smatram da nije uvijek samo novac bitan već vrijednost koju će donijeti. U ovom slučaju to će biti povećanje usluga za naše najstarije stanovnike, a time i značajno podizanje kvalitete života naših najstarijih sugrađana”, smatra gradonačelnik.

Koordinator i voditelj projekta „Uključi se!“, Ivan Tomašević, pobliže je objasnio kako je prošla prva godina provedbe ovog projekta: “Ja sam prezadovoljan. Prvenstveno jer mislim da smo stvarno odabrali 15 možda najboljih kandidatkinja za provedbu projekta. Svakog tjedna imamo radni sastanak i svaki tjedan me obraduju s nekim novim idejama. Zadnji primjer je kada je jedna djelatnica u povodu svog rođendana organizirala ručak i druženje za sve svoje korisnike, što je njima puno značilo. Najveći problem na samom početku provedbe ovog programa je bilo pronaći korisnike, osobe u nepovoljnom položaju. Do sada su kroz program prošla osamdeset i tri korisnika. Trenutačno ih je u programu sedamdesetak, dok je na popisu još dvadesetak osoba za koje postoji potreba i koji bi se željeli uključiti. Nadam se da ćemo nastaviti s ovakvim programima jer, bojim se da će se u ove dvije godine naši korisnici vezati uz moje djelatnice”, rekao je Tomašević.

Jedna od djelatnica u ovom programu je i Vlasta Mikulčić koja ima pet korisnika: “Idem u trgovinu, ljekarnu po lijekove, pomažem u kućanstvu oko čišćenja i ako je potrebno kuham. Uglavnom, korisnici su jako zadovoljni što ih obilazimo i što se ovaj program provodi”, rekla je Mikulčić i dodala kako i njoj osobno nakon dugo godina nezaposlenosti ovo puno znači i da bi bilo sjajno da se program produži i zbog korisnika i zbog žena koje rade u ovom programu.

Na kraju 2. konferencije projekta “Uključi se!” voditelj projekta Ivan Tomašević uputio je svima važnu poruku: “Ja imam svega 24 godine i vjerojatno sam najmlađi ovdje te se moje životno iskustvo ne može mjeriti s vašim. No, rad sa starijim osobama na ovom projektu me naučio jednu jako važnu stvar. Primjetio sam da ljudi jako često zaboravljaju tko ih je donio na svijet i tko im je omogućio da žive, da budu osobe koje su danas. Nekad davno, svi smo mi bili ovisni o svojim roditeljima, bez njih ne bi preživjeli svoje najranije dane. Tijekom ovih godinu dana vidjeli smo samoću, vidjeli smo tzv. narušene obiteljske odnose, vidjeli smo starije ljude teško narušenog zdravlja prepuštene samima sebi i, naposljetku, vidjeli smo smrt kakvu ne bih nikom poželio da vidi. Zato vas molim, ne čekajmo projekte ili ustanove da se pobrinu za naše roditelje. Mislim da je naša ljudska i moralna obaveza da se pobrinemo za njih i u njihovoj starosti, kao što su se oni pobrinuli za nas u našoj mladosti”, poručio je Tomašević.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.