U organizaciji Hrvatskih voda, u Čazmi je održana radionica za građane pod nazivom „Da nas rijeke ne poplave, smanjimo rizik od poplave“.

Ostvarena je u okviru Projekta „Unaprjeđenje negrađevinskih mjera upravljanja rizicima od poplava u Republici Hrvatskoj – VEPAR“.

Radionica u Čazmi peta je održana radionica, dok će ukupno biti odrađene 34 radionice za djecu i jednako toliko za odrasle.

Na radionici su predstavljene mjere obrane od poplave u Hrvatskoj.

Posljedice klimatskih promjena koje su na djelu, a rezultiraju, između ostalog, dugotrajnim sušama i obilnim padalinama u vrlo kratkom roku, nalažu promjene u ponašanju s ciljem zaštite i očuvanja okoliša, a negrađevinske mjere u obrani od poplava su jedne od nužnih aktivnosti koje moramo poduzeti.

– Što se tiče klimatskih promjena mislim da smo ih svjesni sve više, da smo imali ljeto s izuzetnom sušom, a odmah nakon toga su uslijedile obilne kiše. Ti ekstremi se sve češće pojavljuju čak i u doba kad ih i ne očekujemo. Ljetni pljuskovi mogu izazvati poplave, što ranije nije bio slučaj. Prije smo imali proljeće i jesen, a sada moramo biti spremni na ove ekstremne kiše u vrlo kratkom vremenu, rekla je Marija Vizner, jedna od prezentatorica na radionici.

Klimatske promjene događaju se širom svijeta i na njih nije imuna ni Hrvatska. Tako su u zadnjih petnaest godina oboreni svi rekordni vodostaji na svim vodomjernim postajama u Republici Hrvatskoj i gotovo svim vodotocima.

– Zadnjih pet godina primjećujemo da imamo velike probleme s bujičnim i gradskim poplavama. To izgleda da nas čeka u budućnosti i s tim ćemo se morati nositi, rekao je Tomislav Novosel iz Glavnog centra obrane od poplava Hrvatskih voda.

Foto: Davor Kirin