U Čazmi je u utorak, 20. lipnja održana završna konferencija treće faze projekta “Zaželi – Uključi se!”, čija je vrijednost iznosila 840.324,68 kuna. U sklopu tog projekta, 18 žena je bilo zaposleno i pružalo usluge za 146 krajnjih korisnika, uključujući starije osobe i osobe u nepovoljnom položaju. Projekt je trajao 8 mjeseci.

Projekt je provodilo gradsko društvo Crvenog križa Čazma u okviru “Zaželi” programa zapošljavanja žena, treća faza. Projekt je u potpunosti financiran od strane Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, u sklopu Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali”. Ivan Tomašević, voditelj projekta, na konferenciji je zahvalio svim partnerima i ostalima koji su sudjelovali i pridonijeli uspješnoj provedbi ovog hvalevrijednog projekta.-Projekt ukupne vrijednosti od 111 tisuća i 500 eura, odnosno 840 tisuća kuna, započeo je potpisivanjem ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava 21. listopada prošle godine. Zaposlene žene, koje su pripadnice ciljane skupine, započele su s radom 1. prosinca 2022. godine i završile svoje angažmane 31. svibnja ove godine. Tijekom provedbe projekta, zaposlene žene obavljale su različite poslove poput održavanja čistoće doma i okućnice, pomagale u pripremi obroka, nabavci i dostavi namirnica, lijekova i drugih kućanskih potrepština, pružanju psihosocijalne pomoći i podrške te drugih poslova prema potrebama korisnika. Također, tijekom trajanja projekta podijeljeno je ukupno 612 paketa s osnovnim higijenskim i kućanskim potrepštinama, izjavio je Tomašević.

Gradonačelnik Grada Čazme, Dinko Pirak, istaknuo je važnost ovog projekta kako za žene koje su dobile privremeni posao, tako i za krajnje korisnike.-Ovaj projekt je zaista hvalevrijedan jer je namijenjen našim sugrađanima kojima je potrebna pomoć. Čuli smo od građana koliko je to korisno i koliko su njihove potrebe zadovoljene. U ovom projektu smo uspjeli objediniti zajednički interes i stvoriti pozitivne rezultate. Hvala svima na angažmanu i na dobro odrađenom ciklusu projekta. Vjerujem da nas čekaju novi programi, kao što je ponovno “Zaželi”, jer prema najavama, novi program će biti pokrenut tijekom ljeta. Bit će raspisan novi natječaj i vjerujem da će se neke od žena koje su bile zaposlene ponovno uključiti u ovaj program. U Čazmi se ovakvi programi provode od 2017. godine. Ovaj program je već trajao nekoliko godina i kroz njega je dosad zaposleno dvadesetak žena koje su brinule o dvjestotinjak korisnika. Uvijek ima potreba za takvim projektima. Do sada je ukupno utrošeno 760 tisuća eura, što su značajna sredstva, ali su dobro iskorištena. Još jednom, hvala svima angažmanu i na pomoći koja je pružena našim građanima. Nadam se da će sve žene koje su kroz program prošle edukacije i postale kvalificirane gerontodomaćice i računalne operaterke, pronaći i nove mogućnosti za zapošljavanje u novoj struci, rekao je gradonačelnik.

Foto: D. Kirin