U prošloj godini Komunalije d.o.o. Čazma postigle su najveći prihod u svojem 46-godišnjem postojanju, koji je iznosio gotovo 24 milijuna kuna, rečeno je na sjednici Nadzornog odbora te tvrtke. Koliko je to povećanje govori činjenica da je, primjerice, 2002. godine čazmansko komunalno poduzeće prihodovalo nešto manje od 5 milijuna kuna.

Tvrtka pozitivno posluje zadnje desetljeće, a u tom je razdoblju isplaćeno više od 6000 plaća i uplaćeno više od 50 milijuna kuna poreza, doprinosa i naknada državi.

U odnosu na 2002. godinu, aktiva poduzeća povećala se za 70% te je 2013. godine iznosila nešto više od 47,6 milijuna kuna. Zaduženost tvrtke trenutačno je oko 3 milijuna kuna, što je

manje od 15% prihoda. Kredit je korišten za izgradnju i rekonstrukciju vodovodne i plinske mreže i proširenje voznog parka vozilom za otpad, rovokopačem i drugim. U desetogodišnjem razdoblju obnovljeno je više od 70% vodovodne i plinske mreže, a vodovodna je mreža povećana s 32% na 94%. Uloženo je više od 35 milijuna kuna, većinom sredstvima Hrvatskih voda i Ministarstva poljoprivrede u prethodnom razdoblju.

No, prema riječima direktora Ivana Beljana, Komunalije su primorane poštovati zakone i propise koje smatraju štetnima. Tako se planira izdvajanje vodoopskrbe iz komunalnih poduzeća (slijedom svibanjskih izmjena Zakona o vodama, koji je stupio na snagu prije tri godine, predviđeno je izdvajanje vodoopskrbe i odvodnje iz komunalnih poduzeća u zasebna trgovačka društva), kao i izmještanje uprave iz grada Čazme. Argument je kako je riječ o usklađivanju s europskim zakonodavstvom, no direktor Beljan smatra da to nije tako. “Osnovni primjer je Slovenija. S novim zakonom išle su Mađarska, Slovačka i Češka, a danas se žele vratiti na staro jer je cijena vode kod novih, privatnih koncesionara dvostruko veća, no povrat je sada gotovo nemoguć”, tvrdi Beljan.

Osim navedenih teškoća, mogućnost i vrijeme naplate također otežavaju poslovanje. Trenutačno potraživanje Komunalija dvostruko je veće od obveza prema dobavljačima roba i usluga. “Ni isključenja ni tužbe na kojima trenutačno imamo zaduženi iznos od oko 650 tisuća kuna ne jamči naplatu, nego upis na nekretnine što u konačnici nije novac već samo daljnja procedura”, ističe Beljan. U rješavanje tih problema uključeni su svi djelatnici Komunalija, a najviše računovodstvo i uprava.

No, bez obzira na teškoće s kojima se susreću, u Komunalijama i dalje planiraju nove aktivnosti i investicije. Tako je u planu za 2014. godinu izgradnja plinske mreže u

dužini od 32 km u naseljima Sovari, Marčani, D. i G. Lipovčani, Prokljuvani, Cerina, Grabik, G. i D. Dragičevac i Prnjarovac. Na crpilištu Milaševac u rad će biti pušten bunar br. 6 koji će povećati kapacitet vodoopskrbe Čazme za 15%. Komunalije nastoje povećati ekološku komponentu odvajanja korisnog otpada iz komunalnog, a ukupni glomazni otpad sortirati i predati dalje u obradu te nastaviti s rekonstrukcijom vodovodne i plinske mreže. I dalje će lobirati za izvođenje vodovodnog pravca Vučani, D. i G. Miklouš i Martinac te kanalizaciju u Grabovnici. Također, kontinuirano nastoje povećati kvalitetu svih komunalnih usluga, a time i broja djelatnika koji je povećan sa 17 (2002.) na današnjih 60, a u sezoni radova i do 85 djelatnika.

DSC00503