Ugodan ambijent Galerije Matešin u Bojani ugostio je 27. i 28. listopada 2013. godine  proizvođače oraha i lijeske s čazmanskog područja, Udrugu žena Bjelovarsko-bilogorske županije i Najuzorniju hrvatsku seosku ženu, gđu. Mirelu Rajčević, koje su pripremile ukusne kolače od oraha i lješnjaka.

Izložbu je otvorila zamjenica gradonačelnika Grada Čazme Snježana Dončević, a  posjetitelji su mogli upoznati obiteljska poljoprivredna gospodarstva – proizvođače oraha i lješnjaka te sorte ovih dviju dominantnih lupinastih voćaka našeg kraja.

U edukativnom dijelu djelatnice PSS PO Bjelovarsko-bilogorske županije, Ljiljana Šepak i Vesna Bradić održale su stručna predavanja.

Posjetitelji su ujedno mogli razgledati stalnu postavu slika Galerije Matešin, a učenici OŠ Čazma crtežima su ovjekovječili plodove oraha i lješnjaka svojom izložbom.

Sljedeći dan izložbe je bio posvećen četvrtim razredima OŠ Čazma koji su aktivno sudjelovali u predavanju poljoprivredne savjetnice Nikoline Perčec na temu Voće, povrće i zdravlje, a u okviru projekta Shema školskog voća.

Iako organizirana prvi put, sudionici nisu krili zadovoljstvo viđenim i u tom smislu se razmišlja o izložbi i sljedeće godine.

                                                                      

 

Podružnica PSS Bjelovarsko-bilogorskežupanije

Vesna Bradić, viši stručni savjetnik za biljno zdravstvo

Nikolina Perčec,poljoprivredna savjetnica 

 

11-61  11-62