U subotu, 14.4.2018. djelatnici i djeca DV “Pčelica”, njihovi roditelji i članovi planinarskog društva “Garjevica” Čazma proveli su Zelenu čistku – jednodnevnu akciju čišćenja divljih odlagališta otpada, odnosno sudjelovali u najvećem ekološkom volonterskom projektu u Hrvatskoj. Akciju je inicirala odgojiteljica i ujedno planinarka Gordana Devčić i zajedno s roditeljima u akciju povela svoju odgojnu dječju skupinu „Ribice“.

Sanirali su manji ilegalni deponij otpada u Dapcima,  odnosno skupljali otpad u šumi Matatinki, na relaciji od Dabaca, uz šumsku cestu do Bosiljeva Brda. To je ujedno i dionica obilježene lokalne biciklističke rute pa je čišćenje otpada uz rub šume važno i za turističku ponudu cikloturizma u čazmanskom kraju:

“Ovo je svakako jedan oblik upoznavanja predškolske djece i njihovih roditelja s planinarstvom, zaštitom prirode i našim planinarskim društvom uopće. Naime, znamo da su planinari veliki ljubitelji i zaštitnici prirode i da kao takvi trebaju biti primjer drugima, posebice djeci. Također, i ovo je jedan oblik rada s djecom, a sukladno našem projektu „S djecom u planinu“, koji smo kandidirali na javni poziv Grada Čazme i dobili potporu za njegovo provođenje u iznosu 10.000 kuna”, istaknuo je predsjednik HPD “Garjevica” Čazma, Kristijan Čikor.”